Kijk, en eindelijk is het weer tijd voor zo'n typisch Belpop / Antwerpse dwarsrock-product. Zoals goede wijn betaamt, heeft Barbie Bangkok enkele jaartjes gewacht om zijn debuut te laten rijpen. De fuzz rond de Rockrally-finaleplaats in het gezegende jaar 2004 is dan wel geluwd, maar dat laten deze twintigers niet aan hun hart komen. 'People and Geometry' blaakt immers van de energie en jeugdige levenslust.

Gooi (de oude) dEUS, Zita Swoon en tal van frisse nieuwe rockbandjes uit het Gentse in een blender, voeg er een aardige dosis drift en creativiteit aan toe en het resultaat zou wel eens aardig in de buurt van 'People and Geometry' kunnen komen. Vlaanderen heeft zichzelf een goed decennium geleden op de kaart gezet met een hoekig, aan folk ontleend gitaarpopgeluid dat inmiddels een beetje in vergetelheid is geraakt. Wat Barbie Bangkok betreft, mag de vibe opnieuw opflakkeren. De band plaatst zichzelf zonder schroom in dit eigenzinnige rockvakje dat in het buitenland zo benijd wordt, zonder ook maar een seconde copycat te spelen. De vier heren plus dame houden er dan ook een uiterst vlotte, opgewekte interpretatie op na. Een nummer als 'The Curse' valt meteen op dankzij zijn typisch Britpop-karakter, gecombineerd met een fijne basriff. Toch gaat Barbie Bangkok niet voor hapklare brokjes. Wisselende ritmepatronen, haakse gitaren, wijzigende toonaarden en tal van eigenzinnige muzikale sprongen kruiden deze plaat. Wees dus niet verrast door een heerlijk stukje mariachi (Mexicaanse straatmuziek, zoals in 'El Saviour'), bluesrock ('Hot and Trendy') of zelfs 80's funkpop ('I Remember'). Toch weet 'People and Geometry' doorheen zijn bonte lappendeken vast te houden aan een krachtig eigen geluid waarin vooral de hoge, licht geforceerde zang van Tom Goethals een belangrijke rol speelt. In combinatie met een sterk gevoel voor melodie, uitdagende arrangementen en het niet krampachtig vasthouden aan een strofe-refrein structuur zorgt dat in elk geval voor een boeiende plaat die met dertien liedjes herhaaldelijk kan blijven bekoren.

Barbie Bangkok gooit het verwijt van vier jaar relatieve stilte dankzij dit krachtig debuut meteen met het badwater weg. 'People and Geometry' plaatst de band meteen op een aardige sokkel die hopelijk door veel mensen tijdig ontdekt wordt. Het feit dat de festivalzomer inmiddels gepasseerd is zou in elk geval geen struikelblok mogen betekenen voor Barbie Bangkok. Wordt vervolgd.

Meer over Barbie Bangkok


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.