In 1962 scoorde een toen zestienjarig zangeresje een hit met de single 'My Man – He's a Loving Man'. Bettye LaVette bleef singles uitbrengen, maar haar carrière kwam nooit echt van de grond. Pas toen in 2000 haar in '72 opgenomen album 'Child of the Seventies' uitkwam, kreeg LaVette een serieuze aanhang. Haar rauwe soulstem domineerde ook de gelauwerde opvolger 'I've Got My Own Hell to Raise', die uitkwam bij het prestigieuze ANTI-label (waar onder andere Tom Waits kind aan huis is). Bij datzelfde label bracht de zangeres dit jaar 'The Scene of the Crime' uit, een plaat waarop ze ondersteund wordt door de countryrockers Drive-By Truckers.

Bettye LaVette zingt het liefst over haar eigen leven, dat duidelijk niet altijd over rozen liep. Daarvoor heeft ze zelfs geen eigen nummers nodig, ze weet zich de nummers van andere songschrijvers zo eigen te maken dat ze echt over haar lijken te gaan. Zo weet ze haar eigen eenzaamheid te vertolken in Bernie Taupins 'Talking Old Soldiers', dat oorspronkelijk over lallende oorlogsveteranen gaat. Ook op 'They Call it Love' is het moeilijk om LaVette niet te geloven als ze haar twijfel over het bestaan van liefde bezingt. Toch weet de zangeres niet altijd aan de trivialiteit te ontsnappen. Zo is de enige nieuwe tekst op het album, 'Before the Money Came (The Battle of Bettyé LaVette)', met zijn beschrijving van LaVettes carrière maar weinig boeiend.

Op het werk van de Drive-By Truckers valt niets af te dingen. Ze blijven ver weg van eender welke gladdere variant van soul en pakken uit met een rauwe, transparante stijl: deze muzikanten moeten niet meer laten zien hoeveel noten ze in een maat geperst krijgen. Drums en bas zorgen voor een lekkere groove, terwijl de gitaren kraken in weinig complexe maar perfect passende riffs. De muziek op 'The Scene of the Crime' heeft vuil onder de nagels en heeft duidelijk de eerste kop ochtendkoffie nog niet gehad. Beter had LaVettes stem niet begeleid kunnen worden.

'The Scene of the Crime' is een meer dan degelijke plaat, waarop Bettye LaVette weliswaar niets nieuws aan uw of mijn visie over soul zal toevoegen, maar de oude paden wel met verve bewandelt. Het is haast onmogelijk om niet meegezogen te worden in de wereld van de zangeres, die een uitstekend vertolkster is. De intense waarachtigheid en het gevoel dat LaVette in haar stem weet te leggen, is slechts bij weinig zangers terug te vinden. De passende combinatie van deze zangeres met een sterke band als de Drive-By Truckers zorgt voor heerlijk rasperige en licht bezopen soul met soul.

Meer over Bettye LaVette & Drive-by Truckers


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.