'The Big To-Do' is alweer het achtste studioalbum en de elfde plaat in totaal van Drive-By Truckers. Het laatste nieuwe materiaal dateert van 2008, maar in 2009 verschenen nog een live-album en een compilatie van b-kantjes en andere zeldzaamheden in de rekken. De fans hebben dus niet te klagen, en bovendien komt er later dit jaar nóg een nieuwe plaat uit. Maar nu is er dus 'The Big To-Do'.

Zoals vanouds spelen Drive-By Truckers klassieke southern rock, met hier en daar een rustpuntje in de vorm van een bluegrass- of soulballad, en is er weer heel wat aandacht geschonken aan de teksten. Qua thematiek heeft de groep in de loop der jaren wat meer serieux gekregen, maar de basis blijft dezelfde: het leven in de zuidelijke staten van de VSA, met hun muzikale legendes, volksmythologie, politieke en maatschappelijke problemen, bekeken door de ogen van de gewone man, met zijn doordeweekse liefdes- en drankperikelen.

Een goed voorbeeld is 'The Fourth Night Of My Drinking', over iemand die drinkt om te vergeten en zich uiteraard enkel verder in de problemen helpt, begeleid door een weemoedig orgel en huilende gitaren. 'Daddy Learned To Fly' is dan weer een voorbeeld van de bands adoratie voor rockgoden als Neil Young en Lynyrd Skynyrd: riffs die tegelijkertijd stoer en melancholisch zijn, uitgebreide solo's en een pakkende tekst.

De Truckers hebben altijd verschillende zangers en songschrijvers gehad, en sinds het vorige studioalbum 'Brighter Than Creation's Dark' is ook bassiste Shonna Tucker zich op de voorgrond beginnen werken. Op 'The Big To-Do' draagt ze twee nummers bij, die onderling verschillen als dag en nacht. 'You Got Another' is een slepende pianoballad die pas halverwege door de rest van de band een versnelling hoger wordt getrapt, terwijl het gestage gestamp van '(It's Gonna Be) I Told You So' bijna punk kan genoemd worden.

Net als zijn zeven voorgangers bevat 'The Big To-Do' geen vernieuwende muziek, en het mainstream-succes zal hiermee geen meter dichterbij komen, maar de liefhebbers van eerlijke no-nonsense southern rock hebben niet meer nodig dan deze plaat en een glas of twee Conecuh Ridge om Alabama in huis te halen. En tenslotte gaat het daar bij Drive-By Truckers nog altijd om.

Meer over Drive-By Truckers


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.