Billy Jenkins is een Britse gitarist en blues- en jazzman of zoiets. De ontmoeting tussen die twee stijlen zorgt voor heel wat variatie op 'Suburbia'. Bebop saxofoons, strijkers, grasmaaiers en vele andere muzikale elementen bezingen de suburbs. De buitenwijken, waar hij vandaan komt, zijn immers een meermaals terugkerend thema in zijn werk. Zoals de titel al verraad, is heel deze plaat daaraan gewijd.
Naast het feit dat Jenkins eerder vertelt dan zingt, maakt hij geregeld gebruik van 'buurtbewoners' die de tekst tussendoor komen roepen of vertellen. Die techniek brengt veel leven in 'Pointless Adornments'. Dat is verder een klassiek bluesnummer dat drijft op klassieke ritmes en gitaarmelodieën, al laat Jenkins af en toe wel zien wat hij met een gitaar kan uitsteken. De teugels gaan een eerste keer los in 'Hello, I'm Your Next Door Neighbour'. Een goeiedag van de buurman is het startschot voor de saxofoons en trompetten om een ludieke chaos te creëren. Piano, drums en boormachine helpen daarbij een handje. Heerlijke saxofoonstoten, prachtig ingepakt door de gitaarbegeleiding en de zwevende keyboards, zorgen voor 'The Perfect Lawn': een kortgemaaide grasmat met een heerlijk zomers zonnetje boven de stad.
Zo komen alle aspecten van de suburbs aan bod. Van 'The Unknown Car Across Your Drive' tot 'Coke Cans In Yer Garden'. In het eerste krijgt Mark Lockheart weer een hoofdrol op zijn saxofoon. Het tweede is een ruiger stuk met een pak distortion en krachtige spreekkoren. Het opmerkelijkste nummer is zonder twijfel 'Silence Stalks The Sleeping Streets'. Met lange, indringende tonen lost een strijkkwartet bedreigende straatgeluiden af. Dit desolate klanklandschap evolueert langzaam. Het wordt hoopgevend, licht chaotisch en uiteindelijk gewoon bevreemdend. De overgang naar 'Suburbia (A Place to Come From)', een swingende ode aan de suburbs, is perfect. De gitaar en saxofoon in topvorm en de diep grommende stem van Billy Jenkins sluiten zo dit meesterwerkje af met een positieve boodschap.

Meer over Billy Jenkins


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.