Uit de krochten van de New Yorkse underground komt Car Bomb, een mathmetalgezelschap dat zijn inspiratie haalt bij de experimentele razernij van The Dillinger Escape Plan en de technische precisie van Meshuggah. Hoewel de titelloze EP die de 4 heren in 2004 uitbrachten verdronk in een overdaad aan ideeën, was het bovenal een vernuftige brok teringherrie die het beste deed verhopen voor een eerste full-cd. 'Centralia' blijkt nog niet het magnum opus dat de band in zich heeft, maar wel een stevige lap lawaai waar de liefhebbers van tegendraadse metal ongetwijfeld raad mee zullen weten.

Met zijn weerspannige drumroffels is 'Pieces of You' de voorbode van een plaat vol complexe structuren en onnavolgbare stijlexperimenten. Het merendeel van de tracks overschrijdt nauwelijks de grens van de drie minuten, maar de tempowisselingen zijn legio en Car Bomb wijkt met verve af van de platgetreden muzikale paden. De verwoestende gitaarriff van 'Gum Under the Table' wordt zorgvuldig in mootjes gehakt en geserveerd op een bedje van uitzinnig slagwerk, gedreven bas en razende stemuithalen in beste Mike Patton-traditie. De drie tracks van de EP werden voor deze langspeler opnieuw opgenomen en staan scherper dan ooit. Toch wordt de initiële kritiek niet helemaal van de baan geveegd: de groep mist nog net dat tikkeltje maturiteit om de overvloed aan ideeën tot een samenhangend geheel te boetseren. Laat dat vooral de pret niet bederven, want met splinterbommen als 'Cellophane Stiletto', 'M^6' en 'H5N1' is er nog genoeg buskruit voor handen om de wereld van zijn sokken te blazen.

Ondanks zijn beperkte speelduur (iets meer dan een half uur), laat 'Centralia' een onuitwisbare indruk na. Deze schizofrene molotovcocktail van onstuimige drums, corrosief gitaarwerk en brute vocalen knalt genadeloos uit elkaar in het gezicht van de luisteraar. Als Car Bomb nu nog wat coherenter voor de dag kan komen, dan is er helemaal geen houden meer aan.

Meer over Car Bomb


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.