Men neme de buste van een Jood (Dave1) en een Arabier (Pee-Thug) en plaatst daar een stel sexy vrouwenbenen die een analoge synthesizer dragen onder: ziehier de hoes van de nieuwe plaat van Chromeo. Dit knotsgekke duo balanceert op zijn tweede cd weer heerlijk tussen kunst en kitsch met zijn jaren'80 dansmuziek. In een cocktail van pop, disco en hiphop en in strakke maatpakjes gehuld toveren deze muzikale komieken weer zonder enige moeite de glimlach op eenieders gezicht. Noem het sexy, funky of glamourous: het enige waar 'Fancy Footwork' echt duidelijk op doelt is iedereen aan het dansen brengen!

Spacebliepjes, sexy riedeltjes, foute orgeltjes en wegdraaiende effectjes: 'Fancy Footwork' bulkt ervan! Na een stukje Pink Floyd kinderkoor opent dit cd'tje lekker droog met diepe discobeats en de vervormde robotstemmetjes die de debuutplaat van Chromeo zo typeerden. Een hippe mengelmoes van funky tunes, heerlijke geluidjes en aanstekelijke zanglijnen blijven het herkenbare, gouden recept van dit duo, dat geen seconde voor verveling zorgt. Dat laatste is zeker opmerkelijk, want van enige complexiteit of kunstzinnigheid is hier nauwelijks sprake. Stuk voor stuk gaat het hier om vlotte, hippe dansnummers die neigen tot vrolijk mee wiegen. Verder houdt Chromeo ook van voluit gezongen liedjes en geen eindeloze herhaling van een paar hippe slagzinnen, wat meer inhoud aan de nummers geeft. Dit neemt niet weg dat leuke tracks als titeltrack 'Fancy Footwork', 'Outta Sight' of het handenklappende 'Waiting for You' quasi inwisselbaar zijn. Dat wil zeggen dat Chromeo soms nog net iets té braaf wil zijn en een beetje serieuzer is geworden dan voorheen. Lichte, zwoele funk heeft de plek ingenomen van lachwekkende 80's disco. Songs die op zichzelf wel overtuigen, geraken wat in de vergetelheid door het permanent hippe karakter van deze dansplaat. Tegelijkertijd zorgt dat ervoor dat liedjes als 'Momma's Boy' of Bonafied Lovin' (Tough Guys)' die met foute "oh oh oh"-meezingpartijen toch nog heerlijk hun boekje te buiten gaan, mooi in 'Fancy Footwork' uitspringen.

'Fancy Footwork' lijkt net als zijn voorganger op een snel in elkaar gedraaide, mierzoete suikerspin. Toch hebben Dave1 en Pee-Thug weer een hoop lekkere nummertjes in elkaar gestoken waarvan de ingrediënten minutieus zijn afgewogen. Dat er net iets minder gewerkt word op plastieken elementen en Chromeo met meer solide, ernstigere geluidjes aan de slag is gegaan, is misschien soms een beetje ongelukkig. Toch doet dat allemaal geen afbraak aan het eindresultaat: een leuk en uitgebalanceerd dansplaatje dat uren lang voor veel plezier kan zorgen.

Meer over Chromeo


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.