Het is in om zowel foute discotunes te gebruiken als om te zeggen dat ze fout klinken. Daar maakt het hippe Canadese danceduo Chromeo mooi gebruik van. Alle mogelijke kitscherige scape- of discogeluidjes hebben ergens op deze debuutplaat wel een plekje gekregen. Dat maakt dit vlot dansbaar schijfje niet enkel erg goedlachs, maar zorgt er ook voor dat Chromeo erg 'hot' is in het discotheekwereldje. The right time on the right place!
Het één en ander heeft natuurlijk te maken met de hitsingle 'Needy Girl', die met een glad clipje (inclusief een bloedmooie vrouw) in de internationale charts werd gezwierd. Iedereen zal inmiddels wel de leuke basmelodie van dit nummer weten mee te neuriën. Het is misschien overbodig te vermelden dat deze song dan ook hét hoogtepunt van deze plaat is maar Chromeo heeft nog wel wat meer ('foute') noten op zijn zang. Een ver verleden als funkgroep is als een rode draad doorheen de vlotte dansmuziek van Dave 1 en P-Thugg geweven. Analoge synth baslijnen en hippe discofunkritmen worden opgesmukt met melodieuze, poppy tunes, gitaarpartijen en aanstekelijke zanglijnen. Wat maakt Chromeo dan zo uitzonderlijk? Deze jongens hebben prima begrepen dat songs niet overladen moeten worden met blieps en climaxen. De vrij kale elektro- of breakbeatritmen worden met wat moog of andere synthgeluidjes opgefrist en aangevuld met leuke samples, maar verder gaat alles er vrij rechtlijnig aan toe: een techniek die de jongens klaarblijkelijk van Kraftwerk geleend hebben. Verder is het natuurlijk het gebruik van de talkbox (een digitaal zanginstrument dat de eigen stem vervormt tot 80's robotstemmetjes die ook Daft Punk zo populair maakten) dat dit duo zo typeert. Met deze ingrediënten wordt 'Destination Overdrive', dankzij een gitaarrif die van de 'Eye of the Tiger' zou kunnen afstammen, een dijk van een nummer. Minder betekent hier duidelijk meer. Een nauwkeurig proces van het selecteren van de juiste breaks en de juiste blieps, het zetten van de geluiden op de juiste plaats en het vervormen van de zang ligt aan de basis van elk Chromeo nummer. Hoewel een wat vlakkere song als 'Rage!' misschien wat durven te lijden onder de beperkte muzikale input, lijkt deze formule telkens goed te werken. Neem nu het instrumentale 'Since You Were Gone' dat zo'n leuke synthmelodie bevat, dat het gewoon heerlijk genieten is bij de zorgeloosheid ervan. Elf tracks lang blijft het goedgemutst meedeinen op de elektrobeat. Drie extra remixen (waarvan de laatste iets té zwaarwichtig) en de video van 'Needy Girl' vervolledigen het plaatje.
Bon, stilzitten is moeilijk bij deze cd. Een synthese van alle geluiden die de 80's voor velen zo verfoeilijk maakten, is bij deze mooi omkaderd met een aanstekelijk elektrojasje. Dat levert uitstekende dance op die terecht in de hoogste regionen mag geprezen worden. Chromeo is feesten!

Meer over Chromeo


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.