Clem Snide is een groep uit New York rond Eef Barzelay en is met 'A Beautiful EP' zeker niet aan haar proefstuk toe. De opvolger van 'Soft Spot', hun vierde album, is een schijfje met schijnbaar eenvoudige singer-songwriternummers. Toch gaan achter de rustige nummers sterke arrangementen schuil. Barzelay heeft eveneens de nodige tijd genomen om mooie en romantische teksten te schrijven. Hierdoor klinken de zeven nummers op deze EP boeiend en geïnspireerd.
'There Is Nothing' opent heel rustig met licht en traag gitaargetokkel ondersteund door een cellotapijtje en wordt op het einde voorzien van wat eenvoudige, maar geslaagde keyboards die een ijlere sfeer scheppen. De opbouw van 'Simple Man' past in hetzelfde kader met dat verschil dat deze cover van Lynyrd Skynyrd een stevig nummer wordt. Net zoals 'Happy Birthday' trouwens, dat wat vrolijker klinkt dan de andere nummers. Dat is volledig te wijten aan het heerlijke trompetgeschal dat dit nummer te beurt valt. Ideaal om nog uren na te neuri├źn, maar ook als de trompet er niet is, is het nummer spannend en valt er tussen de strakke drum heel wat moois (o.a. lichtjes snerpende gitaren) te ontdekken. Met 'Why Can't I Touch It?', een cover van de Buzzcocks, gaat Clem Snide nog een stap verder naar een up-tempo nummer met een pompende beat en rollende drums. Hierover komt dan psychedelisch gitaarspel om tot een einde vol feedback te komen. Jammer dat het maar drie minuten duurt. Hetzelfde sterke gitaarspel komt ook terug in het titelnummer 'Beautiful' dat, jawel, een cover is van het gelijknamige nummer van Christina Aguilera. De song begint met een zenuwachtige gitaar die dan zwaar gaat rocken en aangevuld wordt met een lichtjes snerpende gitaarrif tot een ietwat chaotisch geheel. De melancholische zang in het begin en op het einde past mooi bij de tekst, maar het blijft een beetje de vraag of iemand die niet zo'n bekendheid geniet als Christina Aguilera, overtuigd de tekst van 'Beautiful' kan zingen.
Het is wel de tekst die 'Mike Kalinsky' moet redden. Terwijl Barzelay zingt over een uitgesloten jongen ("He had difficulty breathing so he couldn't participate in sports/ And all the jocks said he was gay.../ Mike Kalinsky spent high school alone in his bedroom listening to Joy Division and The Misfits/ And going nowhere"), gebeurt er op muzikaal vlak zeer weinig. Als Mike Kalinsky het heft in eigen handen neemt, barst het nummer open, maar meer dan lawaaierige rock komt daar niet uit voort. Dat is dus het enige minpunt op 'A Beautiful EP', wat niet wegneemt dat dit een plaatje is om in huis te hebben.

Meer over Clem Snide


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.