Op het vijfde album van Clem Snide staan nog altijd de vertelsels van de eigenzinnige frontman Eef Barzelay centraal. In een kleedje van country-rock heeft Barzelay het over transcendentie, dood en niet licht verteerbare thema's. Toch maakt dat het geheel niet zwaar omdat hij erin slaagt om er meer dan eens een ironische kwinkslag in te verwerken.
Zo is er bijvoorbeeld 'The Sound of German Hip-Hop' dat opent met het apocalyptische "I woke up to the sound of German hip-hop in my head / A great unholy clatter quickly filling me with dread / I wonder then if silence had forever disappeared / With everybody yelling the end was finally here." Het kan ook gewoon melodramatisch in opener 'End of Love': "Maybe you should just release the doves / because no one will survive the end of love." Iets minder zwaar, maar wel pakkend is de vertedering die Barzelay merkbaar voelt in het duet met een klein meisje in 'Made for TV Movie'. Jammer genoeg is dat het enige dat de slappe ballad te bieden heeft. Het is niet de enige matige kost op de plaat. Nummers als 'End of Love', 'Fill Me With Your Light' en 'When We Become' zitten wel goed in elkaar, maar komen niet verder dan dat. Het lukt Clem Snide beter in 'Jews for Jesus Blues' dat opgewektheid combineert met "Now that I'm found I miss being lost." Met 'Weird' gaat het ook de goede kant op, al is het nummer vooral rechttoe rechtaan ("So you're mother found God, / and your dad likes to drink. / You're not as weird as you'd like me to think."). Het beste nummer van 'End of Love' is met voorsprong 'Something Beautiful'. De grappige tweede stem wordt gecombineerd met een flamenco-element en een uitgesponnen gitaar die lijdt onder heel wat distortion. Toch klinkt het allemaal uiterst vloeiend en dat is sterk. De rest van de plaat klinkt dan weer iets te gladjes en moet het te veel hebben van voorspelbare, kleine gitaaruitbarstingen, een piano of een viool in 'When We Become'.
Al bij al is dit album verre van een hoogvlieger. Voor de luisteraar die op zoek is naar gevatte teksten, valt er af en toe iets te rapen. Anderen moeten het stellen met doordeweekse rock met een country-inslagje.

Meer over Clem Snide


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.