Het zelfgetitelde debuut van de Constantines is al uit sinds 2001, maar is nu pas buiten Canada uitgebracht. Dat is na hun tweede album 'Shine a Light'. Deze vierkoppige groep brengt naar brave pop neigende rock, zoals The Strokes dat ook wel eens durven doen. Constantines klinken echter helder en hebben met Bry Webb een sterke zanger in huis. Zijn halfhese stem doet bij momenten aan Joe Strummer denken. De nummers steken niet overvol met allerlei lagen, maar elk instrument krijgt de kans en tijd om op de voorgrond te treden. Hun gevoel voor melodie werkt aanstekelijk en regelmatig komt een degelijke riff bovendrijven.
Nummers als 'Some Party' en 'Young Offenders' bewijzen dat. Na wat traag op gang gekomen te zijn, beginnen de songs meer en meer te rocken. 'Justice' vergeet dat wel even, maar het spelen met de tremeloarm past goed bij het slomere ritme. Ook 'Seven A.M.' kan nog met de beste nummers mee: stevige groove, aangename riff en afwisselend. Daarna gaat het stilaan bergaf. 'No ecstacy' lijdt, per uitzondering, onder een minder goede zangpartij en ook de riff slaagt er niet in om het niveau te redden. 'Hyacinth Blues' heeft inderdaad wat blues in zich, maar klinkt iets te eenvoudig om het meeroepeffect op te wekken dat in het nummer verscholen zit. Bij het horen van 'Saint You' (iets dat een ballad zou kunnen moeten voorstellen) en 'The McKnight Life' (een absoluut niemendalletje) kan het album niet snel genoeg gedaan zijn, maar gelukkig gaat 'The McKnight Life' over in 'Steal This Sound' om toch nog in herinnering te brengen dat Constantines rockers zijn.
Dat aspect is ook terug te vinden in hun teksten: "My generation is a ghost town" uit 'The Long Distance Four' bijvoorbeeld. Moest deze groep uit het Verenigd Koninkrijk komen, waren ze waarschijnlijk ooit uitgeroepen tot de redders van de rock, maar even waarschijnlijk ook al lang terug met hun voeten op de grond gezet. Het klinkt allemaal wel leuk, maar Constantines brengen niets nieuw of wereldschokkend. Daar moeten ze de grote plas niet voor oversteken, dat hebben al genoeg Canadezen hen voorgedaan.

Meer over Constantines


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.