Tournament of Hearts' is de derde langspeler van de Canadese indierockformatie Constantines. Op wat airplay in Stubru's Duyster en enkele passages in de Botanique na, zijn de voorgangers van deze plaat onopgemerkt voorbijgegaan in onze contreien. Hopelijk dat de uitstekende livereputatie van het vijftal en dit nieuw album daar verandering in brengen.

Al van bij openingstrack 'Draw Us Lines' is duidelijk dat Constantines geen alledaagse sound heeft. Vooral de drum trekt veel aandacht naar zich toe: niet alleen komt hij helemaal naar voor in de mix, de percussieve, droge stijl van Doug MacGregor valt meteen op en geeft Constantines een dosis energie. Dezelfde rauwheid zit ook in de wat schorre, diepe stem van Bryan Webb. Op een nummer als 'Lizaveta' komt dat het beste tot zijn recht: een vettige overstuurde gitaarlijn en een bijzonder sobere drum stuwen het nummer voort, met een prachtige trompetlijn in het refrein als hoogtepunt.

Tegelijk heeft Constantines niet de meest toegankelijke sound. De droge, bijna garageachtige klanken duwen de melodie wat naar de achtergrond. Dat wil niet zeggen dat het gitaarwerk inspiratie mist. Nu eens snelle emoriffs, dan weer jazzy gepingel, maar steeds degelijk en hoogst creatief. Prachtige songs als 'Love in fear' of het langzaam ontluikende 'You Are a Conductor' vragen dan ook enkele luisterbeurten voor ze zich helemaal laten kennen.

Net als de cd wat teveel van hetzelfde begint te worden, iets waar de vorige platen van Constantines wel een beetje onder lijden, gooien ze het met 'Thieves' over een andere boeg. Een snelle drum en warme orgelklanken geven het nummer een fris uiterlijk. Gitarist Steve Lambke, die voor de gelegenheid de zang op zich neemt, heeft niet het talent van zijn collega, maar doet wel een nieuwe wind waaien door het album.

'Tournament of Hearts' is de meest uitgebalanceerde plaat van de Canadezen. 10 stevig ingepakte popsongs die zeker het ontdekken waard zijn. Als de heren deze stijgende lijn kunnen doorzetten en erin slagen enkele echte singles te schrijven, zal Constantines meer zijn dan voer voor insiders. Voorlopig blijft het even wachten op de doorbraakplaat.

Meer over Constantines


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.