Danny Rampling is niet minder dan een levende legende in het internationale housewereldje. Deze joviale Brit stond namelijk samen met zijn - ondertussen al even bekende - vrienden Paul Oakenfold en Nicky Holloway aan de wieg van het genre toen zij in 1987 (na een zomervakantie in Ibiza) de op het feesteiland populaire mix van prille Chicago-house en 70's clubsoul introduceerden in hartje Londen. Rampling's geïmproviseerde clubavond 'Shoom' werd al snel een begrip in het Engelse clubleven en was ook de plaats van waaruit begin jaren '90 de grote acid-housebeweging zich verspreidde. Het daaropvolgende decennium verstevigde Rampling zijn positie aan het housefirmament met wekelijkse radioshows voor vermaarde radiostations als Kiss FM en Radio 1, dj-residenties in clubs over de hele wereld én tal van hitsingles met en succesvolle remixen voor onder meer de B 52's, Erasure, The Beloved en Jocelyn Brown. Nog niet zo lang geleden liet Danny Rampling aan de wereld weten dat hij een punt wilde zetten achter zijn dj-activiteiten om zich volledig te kunnen concentreren op zijn andere droom: het openen van een eigen restaurant. Om in schoonheid af te sluiten besloot hij samen met het gerenommeerde Defected-label een trippel-cd ineen te steken die een overzicht zou vormen van zijn bijna 20-jarige carrière in het dancemilieu. Sinds kort ligt deze langverwachte 'Break For Love' ook daadwerkelijk in de rekken.

De eerste cd kreeg de weinig verhullende naam 'Sounds Of Shoom' mee en concentreert zich op de housetracks die de legendarische Shoom-avonden groot maakten. Denk hierbij vooral aan klassieke Chicago-House en New York-Garage van vergeten helden als Fast Eddie, Kenny Jason, Paul Simpson en Mandy Smith en tophits uit de oude doos als 'Theme from S'Express' (S'Express) en 'Pennies From Heaven' (Inner City). Eenvoudige, catchy pianoriedels, basale sampletruukjes met zwoele soulvocalen, een aan een gezonde 120 BPM stampende 4/4-beat en een opzwepende sissende 808-hihat, het retro-sfeertje zal menig dertiger zonder moeite een glimlach op het gezicht toveren. Cd twee belicht vervolgens een iets recenter verleden onder de noemer 'Love Grooves'. Dit maal verwijst de naam naar de 'Lovegroove Dance Parties' die Rampling vanaf het midden van de jaren '90 op poten zette om zijn favoriete deephouse-, vocale garage- en tribal-houseplaten te promoten. Klassiekers als 'The Wistle Song' (Franckie Knuckles) en 'Love Is The Message' (MFSB) staan er zij aan zij met nieuwere, funk- en discogeïnspireerde bijdragen van Nuyorican, Joey Negro, Romain & Danny Krivit, Dubtribe Sound System en Dj Gregory. Op het derde schijfje ten slotte, laat Danny Rampling horen hoe de nachten op Ibiza klonken voor housemuziek het eiland volledig inpalmde. Pop, disco, ambient en reggae, het wordt allemaal vlot aaneengeregen en hier en daar bijgekruid met een snuifje housebeats. Of hoe op 'Balearic Soul' mensen als Barry White, Chris Rea, Dennis Brown en Womack & Womack perfect kunnen samengaan met elektronische dingen als Art Of Noise en Sabres of Paradise.

Met het pensioen van Danny Rampling verliest het Engelse housewereldje één van zijn meest gerespecteerde dj's en remixers. Dat Rampling in de eerste plaats een notoir muziekliefhebber is maakt deze 'Break For Love' nog maar eens duidelijk. Vooral de twee cd's die het verst teruggaan in het verleden zijn niet te versmaden vanwege hun grote nostalgische waarde. Ook de cd die focust op meer hedendaags materiaal stijgt gemakkelijk uit boven de middelmaat, al is de platenkeuze hier niet echt verrassend te noemen. 'Break For Love' is hiermee dus in de eerste plaats een aanrader voor al wie de 'klassieke' Balearische feestsfeer van weleer nog eens wil opsnuiven of, nog simpeler, in één ruk een enorme collectie houseklassiekers in huis wil halen.

Meer over Danny Rampling


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.