Dave Clarke is een fenomeen in de dancewereld. Sinds hij in 1993 doorbrak met de legendarische 'Red'-ep's en het latere album 'Archive One', is hij als producer en dj een van de grote namen in de techno- en elektroscene. Dat hij ook een veelgevraagd remixer is, bewijst hij al jaren voor andere grote namen als Green Velvet, The Chemical Brothers en Leftfield. Die remixes zijn nu gebundeld op 'Remixes & Rarities 1992-2005'.

Dat Dave Clarke zich niet in een hokje laat duwen, was al langer bekend. Op zijn albums vermengt de Engelse grootmeester al jaren techno, house en electro tot een zéér dansbaar geheel, en dat is bij zijn remixes niet anders. 'Remixes & Rarities' begint met Clarkes remix van Christopher Justs 'I'm a Disco Dancer (and a Sweet Romancer)', een vlijmscherpe stamper die van het origineel enkel de scherpste fluittonen en vocoderstem overhoudt en constant lijkt te schipperen tussen hardcore en staalharde house. Underworlds 'King of Snake' ontdoet Clarke dan weer van de meeste vocals en de typerende baslijn; in zijn versie halen piano en een vreselijk aanstekelijke beat de bovenhand. Het is typerend voor Clarkes remixes: met hooguit een handvol elementen uit het origineel bouwt hij zijn volstrekt eigen nummers, zoals alleen de betere remixer kan. En dat hij zich niet voor één kar laat spannen, moge ook duidelijk zijn. Alleen al op de eerste cd van het dubbelalbum passeren techno, trance ('Kernkraft 400' van Zombie Nation), elektro (Jark Prongo's 'Movin Thru' Your System') en zelfs acid ('Chemical Beats' van The Chemical Brothers) de revue. Alleen jammer van de wat mindere remix van Mirwais' 'Naïve Song' (weinig meer dan een electrosausje bovenop het origineel), en het ongeïnspireerde eigen elektronummer 'Affirmative Magnolia' (dat meteen het luikje 'Rarities' uit de titel moet verklaren).

Op kant twee van het dubbelalbum meer van hetzelfde, en dat betekent hier: opnieuw een resem eigenzinnige versies van alle genres uit het grote danshandboek. Waar Clarke zich op deel één nog wat leek in te houden, gaan nu alle remmen los. Fisherspooners wereldhit 'Emerge' straalt zo mogelijk nóg meer seks uit dan het origineel, de moddervette baslijn van Leftfields 'Phat Planet' zal menig luidspreker zware tijden bezorgen, en de overstuurde synthmelodie uit 'Coatnoise' van Midfield General zorgt na jaren nog steeds voor kippenvel.

Met deze remixcompilatie doet "the baron of techno" zijn bijnaam méér dan eer aan. Hij slaagt erin nummers uit zowat elk dancegenre te verknippen tot zijn typische Clarke-sound: hard, korrelig, in-your-face en oh zo dansbaar. 'Remixes & Rarities' is een zeer compleet overzicht van het werk van een van de beste remixers ter wereld. Alleen jammer van de wat misleidende titel.

Meer over Dave Clarke


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.