In de lente van 2004 ging Justin Mitchell met zijn camera en ploeg mee op tournee met de Amerikaanse indierockband Death Cab For Cutie. De 'Transatlanticism'-tournee zorgde mee voor de grote doorbraak van Death Cab For Cutie. 'Drive Well, Sleep Carefully' laat de groep zien in de overgangsfase naar algemene bekendheid.

In de volledig op pellicule gefilmde documentaire worden concertopnames vermengd met interviews, backstagebeelden en mooie tourmomenten. De klank van de interviews laat vaak te wensen over, maar die van de 13 nummers is gelukkig perfect. Dat Death Cab for Cutie een geweldige liveband is wordt daardoor nog eens extra in de verf gezet. Mitchell heeft niet de moeite genomen om het podium frontaal te filmen, dus een overzichtsbeeld van de groep is er nooit. Wel zijn er flitsende beelden die baden in de gloed van de spots en erg sfeervol zijn. Soms ligt die sfeer er iets te dik op en verdrinken de beelden in de flou artistique en artiness. Gelukkig weet de muziek het geheel recht te houden. In de interviews praten de bandleden over hoe zwaar touren is ("It's crazy, nobody should do this!") en hoe daartegenover de beloning van een gelukkig publiek staat. De jongens hebben het ook nog wat over de klassieke spanningsverhouding tussen verkoopscijfers en creativiteit en over de geschiedenis van de band. Naast de film bevat deze dvd ook nog eens drie kwartier extra's die gaan van min of meer entertainend (de groep speelt basket) tot behoorlijk indrukwekkend (een akoestische set). Fans zullen hun hart kunnen ophalen aan de repetitiebeelden van 'Stability'. Licht hilarisch is frontman Benjamin Gibbard's rondleiding die doorheen het nachtelijke Spokane voert om te eindigen in de tourbus (). Voorts bevat de dvd nog extra interviews over de studio van de band, hoogtepunten van de tour en het programma 'The Office' ("This has really saved my brain on this tour"). Daarnaast is er ook nog een fragment waarin drummer Jason McGerr met elk van zijn ledematen in een verschillend ritme of maatsoort drumt en het nog strak weet te houden ook.

De beelden in 'Drive Well, Sleep Carefully' zijn niet echt bijzonder, maar de intensiteit van de livefragmenten maakt heel veel goed. De vraag blijft of deze dvd veel meerwaarde biedt ten opzichte van een livecd (buiten het waggelende dansje van Ben Gibbard dan). De interviews zijn ideaal om even wat te drinken te halen en de extra's zijn best interessant en grappig. Voer voor fans, quoi.

Meer over Death Cab for Cutie


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.