Met 'Transatlanticism' is Death Cab for Cutie – niet meteen de makkelijkste groepsnaam – alweer aan hun vierde full-album toe. Spilfiguur van dit viertal uit Seattle is Ben Gibbard, die er in zijn vrije tijd ook een carrière als zanger bij de indietronicaband The Postal Service op nahoudt.
Al van bij de eerste noten wordt duidelijk dat Death Cab for Cutie - anders dan op hun vorige platen - niet voor een lofi aanpak heeft gekozen voor 'Transatlanticism'. De aanzwellende feedback van openingsnummer 'The New Year' eindigt in een gepolijste gitaarsound en een flink geproduced drumgeluid. Ook de openingszin verraadt een groots opzet. "So this is the new year and I don't feel any different." Jammer genoeg is Giddards ijle stem een anticlimax voor het bombastische gitaarwerk. Het geheel klinkt overgeproduced (lees: afgelikt) en slaagt er zo niet in een blijvende indruk te maken. Helaas typeert dit de hele cd. De melodieën zijn er, de ideeën ook, maar de productie en arrangementen slagen er niet in ze optimaal naar boven te brengen. Zo zijn de 'papaa papaa'-refreintjes in 'The Sound of Settling' net iets te poppy om meer te zijn, ondanks de mild cynische, contrasterende tekst. "This is the sound of settling. / Our youth is fleeting, old age is just around the bend and I can't wait to go gray." Ook Gibbards softe, vrij hoge stemgeluid mist kracht in een dergelijke productie, waardoor een nummer als 'Tiny Vessels' een noodzakelijk surplus mist. Het klinkt wel aangenaam en netjes, maar ook niet meer dan dat.
Hoogtepunt van het album is titeltrack 'Transatlanticism', dat start met enkel piano en stem, maar na inval van drum en gitaar langzaam en repetitief opbouwt naar een apotheose. Ook 'We Looked Like Giants' - up-tempo rock met een refrein dat goed in het oor ligt - kan overtuigen, maar jammer genoeg zijn deze hoogtepunten schaars gezaaid. Het album kabbelt te veel om het niveau van hun debuut 'Something about Airplanes' te kunnen evenaren. Slotconclusie is dus dat 'Transatlanticism' een zeer degelijke plaat is, maar net een dosis overtuiging mist.

Meer over Death Cab for Cutie


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.