Groot bleek de vreugde van de fans toen drie jaar geleden J. Mascis de strijdbijl met bassist Lou Barlow begroef om Dinosaur Jr. nieuw leven in te blazen met de voortreffelijke achtste studioplaat 'Beyond'. En kijk, nu is er 'Farm', een album waarbij dit luidruchtige garage-gezelschap meer van hetzelfde biedt. Laat dat echter nu net de kracht zijn van Mascis en co, want met de gitaarversterker helemaal in het rood weten deze drie heren fantastische indiesongs neer te poten die melodieus erg sterk onderbouwd zijn.

Deze langspeler is weer een brok gebalde energie en luidruchtigheid. Omwille van een technische fout is de eerste persing van 'Farm' voor de Europese markt (goed zoeken is de boodschap!) tijdens het dupliceren met drie decibel in de eindmastering gestegen. Inmiddels liggen al meer uitgebalanceerde exemplaren in de winkelrekken, maar laat deze overdrive nu niet als een mankement klinken bij Dinosaur Jr. De gezegende kracht van dit rocktrio zit hem immers al een kwarteeuw in het balanceren tussen gitaarnoise en mooie songs met sterke melodieën die net niet vals overkomen. De stem van langharige hippie J. Mascis mag anno 2009 dan al iets meer solide klinken, op een poppy 'Plans' wordt toch gescheerd en geschraapt als vroeger. Een ongecompliceerd, rechtdoor dravend rockritme en quasi permanent aanreiken van wentelende snaarmotieven die doorheen een muur van ruis priemen zijn opnieuw de krachtpillen van dit gezelschap. Zowel de klagende zang van Mascis als zijn eindeloze gitaarsolo's zijn op 'Farm' echter netjes in de totaalstructuur van de songs gelegd, zodat een nummer als 'I Don't Wanna Go There' lekker psychedelisch uit de hoek kan komen. Spijtig genoeg vergaloppeert dit album zich echter ook aan momenten als 'Over It' waar de nochtans erg sterke melodielijn te ver teruggetrokken leeft in de luidruchtigheid. Hierdoor krijgt de cd een beetje een grijze, uniforme uitstraling mee. Wie deze bewuste, afschrikkende façade echter doorprikt, komt al gauw uit op een plaat die eeuwige bewondering verdient.

Het is altijd fijn als oude helden een verwijt van slijtage weten te ontwijken. Dinosaur Jr. doet er zelfs nog een schepje bovenop en levert met 'Farm' een topalbum af waarbij de luisteraar uitgedaagd wordt op zoek te gaan naar de schoonheid die het herbergt. Gevaar voor gehoorbeschadiging kan soms best leuk zijn.

Meer over Dinosaur Jr


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.