'Paralyzed' is het tweede album van Witch, het muzikale verbond dat J Mascis (Dinosaur Jr.) sloot met Dave Sweetapple, Kyle Thomas en Asa Irons. Dat deze laatste twee uit het avant-folk gezelschap Feathers komen, belet niet dat Witch resoluut kiest voor het stevigere rockwerk zonder zich te bezondigen aan de talloze cliché's in dit vakgebied. Witch weet immers als weinig andere bands een vastberaden, no-nonsense rockattitude te koppelen aan muzikale ambitie. Het vuile en gemene wordt gekoppeld aan een aanzienlijke muzikale complexiteit die er echter niet vingerdik opligt. Wie de tijd neemt om de geluidsmuur op zich te laten inwerken zal snel een boeiende wereld ontwaren die rijk is aan nuance.

De nummers op 'Paralyzed' zijn een aaneenschakeling van smorende hardrockriffs en akkoordenreeksen uit de betere rammelrocktraditie. Psychedelische trekjes, uptempo punky allures en tragere, eerder donkere nummers zorgen voor een klankenpallet dat heel vertrouwd klinkt, maar zich niet zomaar laat vastpinnen.

Het goed uitgewerkte geluid is een constante waarde op deze cd. Enerzijds is er de beperkte, maar doeltreffende gelaagdheid van de arrangementen en anderzijds is het fascinerend te horen hoe de muziek borrelt en leeft door het ritmische reliëf wanneer Witch kiest voor herhaalde akkoorden. Door deze klankgevoeligheid te combineren met onverwachte muzikale bochten, laten de muzikanten van Witch horen dat ze zoveel meer in hun mars hebben dan de gemiddelde "professionele" rockgroep. De asymmetrische maatsoort in 'Gone', het afwijkende akkoordverloop in 'Psychotic Rock', de verrassende accenten in het refrein van 'Mutated' of de onregelmatige riffs van 'Old Trip Line' laten een band horen voor wie rock meer is dan een attitude. Zo raast 'Paralyzed' als een trein aan de luisteraar voorbij, niet door de moordende tempo's maar door de muzikale kwaliteit van het schijfje.

Meer over Witch


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.