In de reeks heruitgaven van het ondertussen beruchte en lichtjes fantastische label Relapse kan deze van Disrupt wel tellen. De band, afkomstig uit Boston, heeft slechts één enkel album uitgebracht maar dat was wel een fikse mijlpaal in de wereld van hard- en grindcore. Zo zeer zelfs, dat nagenoeg elke rechtgeaarde fan van grindcore dit kleinood meteen in huis dient te halen. Iedereen met een voorliefde voor beenharde hardcore of punk en uiteraard grindcore zal likkebaarden bij het horen van de dertig (!) knallers die op dit schijfje verzameld staan.

Zoals het elke typische grindcoreband betaamt, gaat geen enkel nummer van dit album boven de drie minuten. Meer zelfs, de meeste songs halen zelfs de twee minuten niet. Dat zou in het geval van Disrupt dan ook een ware moordpartij betekenen, zowel voor fans als muzikanten. Wanneer 'Domestic Prison' opent, wordt trouwens meteen hoorbaar dat deze jongens goed hun oor te luisteren hebben gelegd bij een legende als Napalm Death: de gitaarklank ligt zeer dicht bij de oergrind van de Britten, evenals die aanstekelijke mix van hardcore en death metal. Dat de gitaren raggen dat het een lieve lust is en de drums knallen en rammelen als een losgeslagen drilboor of artilleriesectie hoeft geen betoog. Niet alleen het muzikale plaatje klopt als een bus, ook het gedachtengoed is politiek correct en links geïnspireerd. Het artwork is dan weer sober maar pakkend: een zwartwit foto van soldaten die haast achteloos wandelen temidden een berg lichamen. Criticasters zullen stellen dat elk turbonummer te sterk lijkt op het voorgaande en dat dit allemaal een zooi teringherrie is. Dat spreekt voor zich, maar net daarom zullen de grindcorefans zich in de handen wrijven. Elk nummer lijkt overigens niet op het voorgaande, al zal een kenner waarschijnlijk het verschil moeten uitleggen. In wezen maakt het ook geen moer uit: de nietsontziende agressie met de beste bedoelingen wordt aan zo'n snel tempo de huiskamer in geworpen dat er niets anders rest dan loos te gaan op het meubilair.

Mensen die sowieso een hekel hebben aan hyperkinetische muziek en rauwe agressie lopen best met een zeer wijde boog om dit album heen. Wie echter kickt op dit soort zaken, zal zeker verheugd zijn bij het horen van dit schijfje, want het is en blijft een knaller van een grindplaat.

Meer over Disrupt


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.