Als het persbericht bij deze cd juist is, dan hebben DJ Spooky en Dave Lombardo (Slayer, Fantômas) er twee jaar over gedaan om 'Drums of Death' in elkaar te draaien. Wie op basis daarvan met hoge verwachtingen de cd in de lader duwt, zal snel een lang gezicht trekken. Met twee rasmuzikanten die hun strepen verdiend hebben in meer dan één genre is het opvallend hoe geen van de twee hier voluit gaat. Spooky slaagt er nergens in om het hoofd van de luisteraar te laten spinnen met verbluffende en psychedelische geluidsconstellaties die hem anders zo eigen zijn. Dub, funk, hardrock en elektronisch geflipper zijn er allemaal, maar worden niet vermengd tot een explosieve cocktail. Lombardo van zijn kant speelt, met de handrem, op rock- en hiphopgrooves waar een drummer van zijn kaliber niet voor nodig is. Ook zijn solo-interventies op 'Incipit Zarathustra' maken weinig indruk en zijn even richtingloos als vrij, alsof hij alles raakt wat binnen zijn bereik komt.

Of het oorzaak of gevolg is, is niet zomaar uit te maken, maar ook de gasten die de twee uitnodigen zijn niet in grootse doen. Gitarist Vernon Reid en bassist Jack Dangers plaatsen hier en daar een metalriff, maar om echt gevaarlijk te worden zitten die te geïsoleerd. Rapper Chuck D (Public Enemy) is op drie nummers te horen, waarbij hij op 'B-Side Wins Again' redelijk op dreef is op een funky bedje van sirenegeluiden, Arabische stemsamples en een pruttelende electrostem. Op 'Brother's Gonna Work it Out' draait hij vierkant en lijkt hij constant op zoek te zijn naar een weg uit de verbale impasse. Ook rapper Dälek is niet in topvorm en kan op 'Assisted Suicide' niet zijn apocalyptische zelve zijn. De productie – die vrijwel uitsluitend bestaat uit Lombardo's groove, een vierkant electroriffje en een sample van een neuriënde Meredith Monk – zit hier echter zeker voor iets tussen. Misschien was Däleks stem beter gehuisvest geweest in 'Kultur Krieg' met smorende gitaren en steviger drumwerk. Helaas slaagt Spooky er ook hier niet in om de muziek een verhaal mee te geven en blijft de track bij gebrek aan muzikale actie steken in een "harder geluid". Een probleem waar ook het nochtans leuk beginnende 'A Darker Shade of Bleak' mee af te rekenen heeft. De wat oosterse filmsfeer, van fluitklanken en een raggastem, van het begin is meteen het beste dat dit nummer te bieden heeft.

Voor wie Spooky-cd's als het verbluffende 'Optometry' of Lombardo's werk met Mike Patton gehoord heeft, zal 'Drums of Death' een uiterst mager beestje zijn, waarbij de track 'Quantum Cyborg Drum Machine' misschien het probleem het best samenvat. De ronkende bas en de uptempo drum leveren de ideale muziek voor een actieserie. Alleen lijkt het alsof de openingsgeneriek maar blijft lopen en het publiek wacht op iets dat niet komt, noch zal komen.

Meer over DJ Spooky Vs. Dave Lombardo


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.