'Suspended Animation' klinkt alsof Bart Simpson samen met Beavis en Butthead een soundtrack voor de goorste aflevering van Itchy & Scratchy ineen gedraaid hebben. Zo denderen de 30 tracks van deze cd op nog geen drie kwartier voorbij. Mike Patton (Mr. Bungle, John Zorn, Faith no More), Buzz Osbourne (Melvins), Trevor Dunn (Mr. Bungle, John Zorn) en Dave Lombardo (Slayer) laten op dit vijfde Fantômas-album de aan het misdadig grenzende deugniet in hen weer boven komen.
De plaat werd opgenomen tijdens dezelfde sessies die de plaat 'Delirium Cordia' opleverden. Een groter contrast met deze cd uit 2004 – één lange, soundscape-achtige track – is moeilijk te bedenken. De keuze voor meer en kortere tracks stuurt 'Suspended Animation' wat terug in de richting van het titelloze debuut van de band (1999). De afwisselend stotterende, dreunende en up-tempo metalinterrupties zijn als vanouds weer als bindmiddel van de partij, net als de hysterische, hectische stem van Patton. Vooral wanneer hij met zijn acrobatische uithalen de absurde ritmes van zijn instrumentcollega's volgt, wordt zijn stem gedepersonaliseerd tot een percussieachtig iets. Alsof hij zijn apotheker wil overtuigen om hem – uiteraard zonder voorschrift – toch maar de gevraagde portie valium te leveren.
'Suspended Animation' klinkt echter gevoelig rijker dan eender welk ander Fantômas album. Vooral de cartoongeluidjes en –muziekjes geven het album een eigen gezicht: Tom & Jerry headbangend in zwart leder. Met wiskundige precisie wordt de tekenfilmmetal die zo ontstaat geïnjecteerd met kleine shots romantische strijkers, tingelende klokjes, vervormde paardenmolens, draaiorgeltjes, spooky elektronica, plat genepen troeteldiertjes, koekoeksklokken, flipperende computerspelletjes, slaapliedjes, sprookjesharpen, een oude operetteopname, oosterse snaarinstrumenten, '70s kitsch, swing en rijmende, lachende en zingende kinderen. Dat door deze muziek de geest van John Zorn waart, valt niet te ontkennen, al drijft Patton het nooit zo ver als zijn leermeester. In plaats van de om de drie seconde veranderende muzikale zaptechniek van Zorn nemen de heren van Fantômas iets meer tijd. De verkapte, geperforeerde en daarna zorgvuldig aan elkaar geplakte stukjes zijn net iets langer, wat de muziek herkenbaarder maakt. Zeker in de langere tracks – hier: alles wat boven de twee minuten afklokt – waar door terugkerende deeltjes soms wat meer structuur zit. Bovendien lijken de elkaar verdringende deeltjes op 'Suspended Animation' meer uit elkaar voort te komen, wat voor een natuurlijkere flow zorgt.
Dit alles maakt 'Suspended Animation' de meest toegankelijke Fantômas-plaat tot nog toe, zonder daarom aan kwaliteit in te boeten. Toch is ook 'Suspended Animation' nog steeds geen plaat die veel als leuk achtergrondmuziekje uit de kast gehaald zal worden. Tenzij wanneer de schoonmoeder weer eens iets te lang blijft hangen.

Meer over Fantômas


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.