Het Britse collectief Dub Syndicate geraakt steeds meer uitgehold. Style Scott (Roots Radics) en On U Sound labelbaas Adrian Sherwood zijn nog de kleine harde kern, maar verder wisselt deze dubreggaeband van muzikanten als waren het t-shirts. Toch slaagt geluidsmixer Sherwood er (ditmaal samen met de eigenzinnige Scientist) telkens weer in om de diepe digitale dubs van deze band elke plaat zowat even zomers heerlijk te laten klinken. In navolging op enkele experimenten op de vorige jaar verschenen 'No Bed of Roses' heeft Dub Syndicate op 'Pure Thrillseekers' de hulp ingeroepen van een aantal befaamde reggaezangers. Dankzij ondermeer Cornell Campbell, Gregory Isaacs, Luciano en zelfs Junior Reid (Living Colour) bezorgt deze cd inderdaad enkele geweldige kippenvelmomenten.
Samen met zijn wisselende bezettingen, wijzigt toch ook de muzikale inhoud van deze groep telkens weer een beetje. Ditmaal richt Dub Syndicate zich meer naar zijn zangers door telkens in een nogal strak rootsreggaekader te openen om de desbetreffende frontman meer vocale vrijheid te geven. Later in het nummer duikt deze begeleidingsband dan in zijn kenmerkende, echoënde dubpartijen. Jamaïcaanse topsterren als Lucianno maken daar grondig gebruik van. Met zijn prachtig heldere stem schittert hij in de zomerhit 'One in a Billion'. Ook Gregory Isaacs mag tweemaal zijn capaciteiten laten open bloeien op deze prachtcd. Een subtiel gelaagde, overgedubde versie van zijn ghetto hit 'Kingston 14' en het opgewekte, maar intrieste 'Weeping Eyes' (een muzikale opvolger van zijn klassieke single 'Night Nurse') zijn op zich wederom "pure thrillseekers". Instrumentale intermezzo's als het prachtige 'Time Dub' (een instrumentale dubversie van Dj Capletons 'Time'), of afsluiter 'Sound Clash' zorgen niet meteen voor de hoogtepunten, maar brengen wel nóg meer afwisseling op deze op zich al erg gevarieerde plaat. Minder geslaagde vocale bijdragen van nieuwkomer Jah Bless in het meer rocksteady getinte 'Guns & Cocaine Crime' worden verder door Dub Syndicate heerlijk opgehemeld door een lang uitglijdend dubexperiment met ondermeer viool en mondharmonica. Op deze manier bewijst de band in elk geval in topvorm te zijn.
Dat creatievelingen als Adrian Sherwood en Style Scott nog niet aan het einde van hun Latijn zijn, is bij deze wel duidelijk. 'Pure Thrillseekers' is weer een hoogvlieger van jewelste en combineert op een erg aangename wijze de traditionele reggaeklanken van enkele grote mijnheren met de moderne digidubs van Dub Syndicate. Doordat deze groep zich niet al te veel opdringt, is dit plaatje ongetwijfeld een tijdloze muziekparel.

Meer over Dub Syndicate


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.