Soms vergaloppeert een bio zich een tikkeltje. Neem nu de eerste zin: "Since 2000, Edenbridge is a stunning band who brings heaven on earth." Behoorlijk overdreven, zeker voor een band die al jaren door het leven gaat als een goedkope Nightwish-kloon en nooit hoge ogen wist te gooien. Meer zelfs, Edenbridge heeft wel altijd de nodige lading bombast gehad, maar in geen enkel opzicht memorabele songs. Zou dit album daar verandering in brengen?

Er zijn alvast een hoop veranderingen tegenover vroeger. Zo werd de bombast toch wel een beetje afgezwakt. Niet dat ze weg is, integendeel: soms gaan de keyboards en de koortjes er weer gigantisch tegenaan, maar meestal is het aandeel van keyboardlijn bovenop keyboardlijn verminderd en staan de gitaren meer centraal. De band heeft er deze keer blijkbaar ook voor gekozen om met zevensnarige planken aan de slag te gaan, wat de heavier sound verklaart, al is dit nauwelijks een wereldwonder. Steeds meer melodische bands stemmen vandaag de dag hun instrumenten lager, vooral omdat dit voor de zangers/zangeressen de zaak makkelijker maakt. Goed, Edenbridge beschikt nog steeds over Sabine Edelsbacher, die vroeger wel bijzonder vaak haar zeer hoge operastem boven haalde, soms tot het irritante af. Precies hier zit nu de grootste verandering: de dame zingt nu meestal in een meer normale regio en uiteraard een stuk lager. En dan vallen de mankementen op. Niet alleen heeft zij een behoorlijk irritant accent, ook klinkt haar normale zang voor geen meter. Ze zingt niet vals (gelukkig niet) maar het wringt werkelijk op alle vlakken, tot op het degoutante af. De samenzang in de refreinen komt enorm cheesy over en de nummers zijn alweer zo verdraaid voorspelbaar dat het niet meer leuk is. Zoals gevreesd blijft Edenbridge zo'n band voor mensen die kritiekloos alles slikken dat een zangeres heeft, maar voor luisteraars die graag ook kwaliteit hebben blijft dit pretentieuze ongein.

Soms hoopt een mens tegen beter weten in dat een band weet te groeien en vooral weet te verbeteren. Muzikaal mag Edenbridge dan al geƫvolueerd zijn, de totaalsom is nog altijd hoogst onvoldoende.

Meer over Edenbridge


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.