Het Liechtensteinse gothic metalcombo Elis heeft het dit afgelopen jaar niet makkelijk gehad. De band verloor immers totaal onverwacht frontvrouw Sabine Dünser aan een hersenbloeding. Dat de band uiteindelijk alsnog 'Griefshire' uitbrengt, is dan ook vooral bedoeld als eerbetoon aan deze dame, aangezien dit album gebaseerd is op een concept dat zij had uitgedokterd en uitgeschreven. Muzikaal gesproken verrast de band niet echt meer (dit is ondertussen alweer hun derde album), maar deze schijf is met voorsprong hun meest volwassen klinkende album tot hiertoe.

In tegenstelling tot acts als Within Temptation heeft Elis het nooit moeten hebben van een stevige portie bombast. De band vond immers vaak meer aansluiting bij de 'originele' gothic uit de jaren tachtig: wie vingerdikke lagen keyboards verwacht, is er dus aan voor de moeite. De songs van Elis zijn vooral gebaseerd op gitaar en zang. Sabine Dünser heeft een wat apart timbre, soms neigend naar mezzosopraan. Dat op zich is al opzienbarend, aangezien de meeste zangeressen binnen deze stijl behoorlijk hoog (sopraan) zingen. De teksten zijn meestal in het Engels, al komen er met 'Die Stadt' en 'Seit Dem Anbeginn Der Zeit' ook twee Duitstalige nummers langs. Zoals de titel van dit album doet vermoeden, klinkt het geheel niet bepaald vrolijk. Het gitaarwerk is relatief snel, maar nooit over-the-top en bij momenten sterk ingetogen, waardoor Sabine kan schitteren. Hier en daar zijn sommige nummers haast poppy: vooral 'Brothers' of 'Phoenix From the Ashes' hebben een hoog popgehalte, in de eerste plaats dankzij een aanstekelijk refrein. De meerwaarde die de band deze keer in de schijf heeft gestopt, is te vinden in het gebruik van strijkers, harp en een koor. In tegenstelling tot wat een mens doet verwachten klinkt dit niet zo bombastisch als vaak gebeurt en net dat is de kracht van 'Griefshire'.

De band heeft na rijp beraad besloten om te zoeken naar een nieuwe zangeres en de herinnering aan Sabine levend te houden. Een nobel initiatief, al zal uiteraard geen enkele zangeres hun te vroeg heengegane frontvrouw kunnen vervangen. Als de band blijft voortwerken en evolueren zoals tot hiertoe gebeurde, dan wordt Elis nog heel groot.

Meer over Elis


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.