Aan verbeelding ontbreekt het de Britse geluidsartiest Ergo Phizmiz in het geheel niet en aan humor zo mogelijk nog minder. De bizarre klankcombinaties waarin hij zijn muziek onderdompelt, mogen daar het duidelijkste bewijs van zijn. Door het samenzetten van de meest uiteenlopende stijlen en geluiden valt zijn muziek moeilijk te catalogeren, maar blijft die tegelijkertijd ook heel beluisterbaar en herkenbaar. Opmerkelijk is dat Phizmiz voor twee van de drie nummers (het hele schijfje klokt af rond de 15 minuten) een duidelijke refreinstructuur kiest. Door terugkerende elementen krijgt de luisteraar zo bijgevolg een kader waarbinnen de geluidscollages mooi ingepast worden.

De cd opent met een remix van 'Ursula Fahrt Ski', origineel van People Like Us. Phizmiz bewaart de belegen Duitse conversatie en de kneuterige begeleiding, maar dikt dit aan met een fout orgelriedeltje en een jankerige viool. Het mandolineachtig geluid 'verrijkt' het nummer daarenboven nog met een Balkansfeertje. Een neuzelende altsax, een uptempo hiphopbeat en elektronica verzorgen de strofes die de luisteraar helemaal richtingloos achterlaten. Een gelijkaardig klankbeeld krijgt 'Gently Bently Beneath the Waby Wabes' mee. Resoluut trekt Phizmiz hier de kaart van het kinderlijke, met name in het refrein. Een hoempatrombone, een jengelende mandoline en een zoemend kazoogeluid worden versterkt door metalige geluiden en een knullige, opgefokte drum'n'bass beat. Dat de andere stukken bestaan uit stromend water, fluitende vogels, gonggeluiden en spacy geflipper komt de eenvormigheid van het stuk niet ten goede, wel de frisheid ervan.

Afsluiter 'Daruckatekarte' is het enige nummer dat wat rechtlijniger verloopt en geen terugkerende elementen heeft. Voor het eerst laat Phizmiz zich hier horen als 'pop'artiest met glijdende gitaarakkoorden, een schuddende maracas en zachte, neuzelende zang. Mooi en leuk is dit zeker wel, maar het eenvoudigweg laten uitdunnen van het nummer naar het einde toe en het ontbreken van een doordachte structuur plaatst het toch wel een trede onder de andere tracks.

Meer over Ergo Phizmiz


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.