Ergo Phizmiz is niet meteen de meest voor de hand liggende artiestennaam die te verwachten valt voor een Britse geluidsknutselaar. Minstens even opvallend mag het feit heten dat E.Phizmiz nog maar 23 jaar oud is en toch al 13 opera's uit zijn mouw geschud heeft. Op deze ep staan echter zo goed als geen stemmen, wel een verzameling sterk uiteenlopende tracks, zowel wat muzikale stijl als wat niveau betreft: van abstract geratel, industrieel getingel en technologische stemvervormingen tot ambachtelijke volksdansmelodieën, beats en allerhande (klassieke) instrumenten. Maar ook van weinig boeiende klankcombinaties tot hilarische en knap gemonteerde klankcollages.
'Girl in Lines' is zo muzikaal filterdun door een gebrek aan evolutie, al klinkt de combinatie van volksdansgetinte muziek met een cartoonachtige stem aanvankelijk best grappig. Dat grappig ook muzikaler kan, toont 'Fucked Kirkus' aan. Door het krakend geluid klinken een blokfluit, glissandi van andere fluitjes en een neuzelende stem: kneuterig, maar met net genoeg variatie. Nog fijner is 'Balloon Street', waarin Phizmiz verschillende lagen abstract elektronisch geratel op elkaar laat inpikken en elkaar laat aanvullen. De onderlinge verschillen in helderheid bezorgen het geheel het nodige 'verhaal'.
De meest intrigerende track op de cd is echter opener 'Chop Sue Me', een heerlijk respectloze mishandeling van System of a Down's 'Chop Suey!'. Balkan-volksmuziek, een melodicamelodie en een metal-achtige gitaarriff lopen naast beukende terreurbeats die later naar nerveuze drum'n'bass gaan overhellen. Wanneer het klokkenspel en een swingklarinetje de dienst komen uitmaken verandert het nummer van richting. De pruttelende tromboneklank (alsof bespeeld door een tweedejaarsstudent) en een grote groep aanzwellende strijkers culmineren in een even mooi als groots kabaal. Wanneer dan de strijkers alleen overblijven passeert de track ook nog eens langs de klassieke kassa.
'The System of a Down Sessions Volume 1' is een wisselvallige ep met enkele zwakke stukken, een paar die best ok zijn en één absolute knaller. Geen knap doordachte structuren, wel leuke en soms zelfs hilarische klankcollages.

Meer over Ergo Phizmiz


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.