Het is een hele opgave géén sympathie op te brengen voor Face Tomorrow. Op hun laatste album 'The Closer You Can Get' geven deze jonge Rotterdammers al toe gewoon plezier te zoeken in hun spel, met excuses voor de onvolmaaktheid ervan. Ook op deze livedvd geven ze een eerlijk en gemoedelijk voorwoordje mee. Zo verontschuldigen deze vijf jongens zich voor de allicht gebrekkige benadering die de dvd biedt voor de prachtige livesfeer op hun concerten, maar hoopt de band de fans toch een mooi relaas te bieden. Het is de oprechtheid, die de charismatische frontman Jelle Schrooten ook met heel zijn ziel in Face Tomorrow legt, die er voor zorgt dat die fanbasis zo breed is. Verder heeft deze groep zowat de drukste concertagenda van de Lage Landen. Vandaar dat de weergave van het Nighttown optreden dat de band op 3 februari gaf vooraf al goedgekeurd mag worden.

"We're not fawless, we're not perfect, we're just five guys doing what we love to do most.", zo spreekt de inleiding. Wat de band liefst doet, is stevige (live)muziek maken. Een aanstekelijke cocktail van zweverige rock met oppeppende elementen (geleend uit een emocore verleden) is een sfeerbrengende vertrekbasis. Het is juist dit unieke geluid dat op deze dvd mooi naar voren is gebracht. Sobere belichting, veel close-ups en weinig publieke interactie en het nauwelijks in beeld brengen van de aanwezige zaalprojecties vestigt volledig de aandacht op de podiumkwaliteiten van de groep. Doordat dit liveconcert in thuisbasis Nighttown op een dik uur en tien liedjes lang afklokt, komt die prestatie erg intens en gebald over. Tijd voor verveling laat Face Tomorrow zeker niet toe. Spijtig genoeg is de beeld- en geluidskwaliteit niet optimaal, wat verwonderlijk is met elf digitale camera's en technicus Peter Vincent (Doe Maar, Bløf) achter de knoppen om alles netjes in Dolby 5.1. surround te plaatsen. Die kleine euveltjes werken gitaristen Aart en Mark met hun energieke verschijning echter moeiteloos weg. Hoekig, oppeppend werk geeft de nodige drive aan de verder heerlijk languit gespeelde, gelaagde partijen. Ook Jelle doet zijn duit in het zakje en schreeuwt soms de longen uit zijn lichaam. Hoewel hij sommige liedjes als 'Sign Up' vocaal niet helemaal aan kan, doet hij met zijn verschijning allicht toch vele hartjes overslaan in het grotendeels vrouwelijke publiek. Het is dankzij dit charisma dat Face Tomorrow het zich kan permitteren om liedjes zoals 'Reflection' langer te laten uitdeinen, iets wat op plaat al eens durft tegen te vallen. Een krachtige wall of sound die vooral in oudere nummers ('Live the Dream', 'Worth the Wait') terugkeert, zorgt voor de noodzakelijke spanning. Dat spanning op podium ook zeker aanwezig is, valt te merken aan een aanvankelijk nogal stroef spel. Gaandeweg nemen intensiviteit en energie gelukkig de overhand en komt spontaniteit meer tot zijn recht. Met enkele stevige songs als 'Feel Free' op 'Prop and Stay' of het afsluitende 'Back to the Starting Line' walst Face Tomorrow toch moeiteloos de zaal plat.

Het is de vraag of de verovering niet groter had moeten zijn bij de inzet van zoveel wapens. Een charismatische band, een stevige livereputatie, een welgezind thuispubliek, een befaamde geluidsmixer en handenvol technische snufjes hadden misschien voor meer vuurwerk kunnen zorgen. De onvolmaaktheid die deze dvd op dit gebied uitstraalt, accentueert dan weer meer de oprechtheid van (de muziek van) de band. Melodie en emotie vullen mekaar mooi aan en dat valt op podium goed te merken. Wat extra's in de vorm van een vijf minuten durend filmpje achter de schermen, drie videoclipjes en een fotosessie brengen de fans nog dichter bij Face Tomorrow en vervolledigen het plaatje.

Meer over Face Tomorrow


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.