De Rotterdamse do-it-yourself band Face Tomorrow slaagt verschillende muzikale wegen in, wat al eens voor verwarring durft te zorgen. Zwalpend tussen melodieuze metalrock, indie en snoeiharde emo, mankeert het op deze tweede langspeler een vaste groepsklank. Daardoor is het niet eenvoudig om deze plaat in één bepaald hokje te steken. Op zich is dat natuurlijk geen verwijt, ware het niet dat de band moeilijk valt af te scheiden van een veelvoud aan invloedrijke rockgroepen die hen zijn voorafgegaan.
'The Closer You Can Get' is vrij mainstream en melodieus. Met veel gitaargetrek en snedige baspartijen wordt een ruw geluid opgebouwd. Dankzij conventionele structuren, een logische opbouw en gangbare akkoorden is Face Tomorrow vlot te volgen. Boven op dit stevige geluid krijgt de stem van zanger Jelle Schrooten een prominente plaats. Bij momenten zweeft deze luchtig in het rond en gaat een beetje de mannelijke Gathering of Within Temptation toer op. Andere ogenblikken krijst de frontman de emo-longen uit zijn magere lijf. Helaas gebeurt dat, vooral in het eerste geval, niet echt met de volle overtuiging. Zo vallen nummers als het ijle 'Last Chapter' nogal in een doordeweekse routine die weinig aanspreekt. Het is slechts in de hardere emo-nummers als de single 'Sign Up' of 'My World Within' dat zanger Jasper wél vocaal weet te overtuigen (zei het dan door zijn stem min of meer te verkrachten). Tekstueel blijft Face Tomorrow ook wat achter. Refreinen als "I'm lost, I'm lost, I've lost it too / I'm lost, I'm lost, I'm lost like you" getuigen van nogal een magere inspiratie of niet meteen een rijke taalbeheersing. Met sferische melodieën en vlotte gitaarpartijen weet Face Tomorrow zich wel een pluim toe te eigenen. Hoewel ook hier het echt gevatte karakter ontbreekt en partijen nogal lang en eenvoudig durven uitvallen, maken zij van 'The Closer You Get' een toegankelijke plaat (die misschien nét iets te lang duurt). Spijtig genoeg vereist het een luisterbeurt of twee vooraleer deze cd ook daadwerkelijk doorbreekt. Met de achtergrond van een stevige live reputatie (250 optredens op een jaar tijd!), wordt die tweede beurt hen echter gerust gegund. Verrassend genoeg slaagt 'The Closer You Get' er na herhaling wél in om in de gehoorgang binnen te beuken, waarbij toch het gevoel blijft leven dat Face Tomorrow vooral een live band is.
Het eindverdict voor 'The Closer You Get' is vrij positief voor wat betreft de klank, maar niet helemaal bevredigend omtrent de originaliteit. Een veel bewandeld pad wordt door Face Tomorrow met rasse stappen geschreden. Mogelijk is dit (nog) niet de plaat om dit vijftal hier in België aan het grote publiek te introduceren. Potentie is er echter wel. Op naar een volgende poging!

Meer over Face Tomorrow


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.