Het Duitse Fear My Thoughts is ondertussen al aan zijn zesde album toe, wat meteen bewijst dat deze heren geen groentjes zijn en wel doorhebben hoe ze een goede song moeten fabriceren. In het verleden zorgde dat voor een vrij explosieve cocktail van metal en hardcore, mét de broodnodige ballen. 'Isolation' is het eerste album met nieuwe zanger Martin Fischer en aangezien een nieuwe zanger toch vaak zorgt voor een ander gezicht, was het dus even afwachten wat dit zou geven.

Maar de veranderingen zijn behoorlijk groot gebleken, niet louter op vlak van zang. Het was geen goed idee om de plaat te beginnen met 'The Blind Walk Over The Edge', want al wie een heuse metalcorestorm had verwacht, is eraan voor de moeite. Integendeel, deze zeer slappe rocksong laat op geen enkel moment een vonk overslaan. Het lijkt er zelfs even op dat Fear My Thoughts een poprockband is geworden. Vooruitgang is één ding, maar ze moeten niet gaan overdrijven. Nu goed, 'The Hunted' trapt alleszins vertrouwder af, maar alweer verandert het karakter van de song vrij snel van een redelijk furieus nummer naar een zeer softe meezinger. Ook al laat Fischer hier een paar tellen een soortement scream horen, toch is het weer zijn normale zangstem die overweegt. 'Numbered by The Beast' klinkt zelfs als een doorslagje van Stone Sour met een op zich wel groovy riff, maar eentje die al iets te vaak gespeeld is in het verleden. Het lijkt er alsmaar meer op dat Fear My Thoughts alle kracht is kwijtgespeeld. Nu is vooruitgang zeker en vast geen slechte zaak, maar dit album verschilt zo enorm radicaal van de voorgaande dat een wrang gevoel toch op zijn plaats is. De jonge emofans zullen vast en zeker huilen van blijdschap met dit album, maar de mensen die vroeger Fear My Thoughts een warm hart toedroegen, gaan zich vertwijfeld achter de oren krabben en op het album zelf kijken of ze de juiste plaat wel aan het spelen zijn.

'Isolation' is een vreemde verrassing en dat niet noodzakelijk in de positieve zin. Wie nog nooit eerder van deze band heeft gehoord, zal een degelijke rockplaat horen, maar wie de band al eerder kende, zal waarschijnlijk gruwen bij de radicale koerswijziging die ze gemaakt hebben. Nu is het maar afwachten wat de band zelf gaat uitspoken in de toekomst.

Meer over Fear My Thoughts


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.