Het Amerikaanse Emerson strijkkwartet heeft zich, na cd's met kwartetten van onder andere Haydn, Schubert en Beethoven, aan het werk van Felix Mendelssohn-Bartholdy gewaagd. Naast drie cd's met Mendelssohns zes, (zeven, als men het opus 81 meetelt), strijkkwartetten krijgt de luisteraar bij deze uitgave een bonus cd met daarop het bekende octet (voor dubbel strijkkwartet) en een onuitgegeven jeugdcompositie uit 1823. Wat waarschijnlijk een primeur is binnen de klassieke cd-markt: dit octet werd volledig opgenomen door vier muzikanten, waarna de verschillende partijen boven elkaar geplakt werden om de indruk te geven dat er acht strijkers aan het werk zijn.
Mendelssohns kwartetten hebben nooit dezelfde faam gehad als die van Beethoven of Schubert, maar toch zijn dit op zijn minst charmante composities die beslist gehoord mogen worden. Waar de eerste twee kwartetten nog klassiek en weinig opzienbarend zijn, getuigen de latere werken van Mendelssohns talent als componist. Het tremolo begin van het laatste kwartet, dat de componist schreef kort na de dood van zijn zuster, is adembenemend, terwijl de energieke opening van het derde kwartet getuigt van Mendelssohns eeuwige levensvreugde. Het Emerson strijkkwartet brengt deze muziek op niveau: zonder meer goed afgewerkt, al krijgt de luisteraar soms wat de indruk dat de muzikanten afzonderlijk wel wat meer zouden mogen gegeven hebben, in plaats van bij te dragen tot een steeds erg afgeronde groepsklank. Er zijn maar weinig momenten waarop het kwartet echt ruw, adembenemend stil of werkelijk luid speelt. Maar dat kan net zo goed aan de muziek zelf liggen: Mendelssohns was dan ook een zachtmoediger mens dan, bijvoorbeeld, Beethoven.
Wat het octet dan betreft: dit uitzonderlijke werk bezit een ritmische 'drive' en melodische inventiviteit zonder weerga en het is, met slechts vier muzikanten, toch technisch vrijwel perfect opgenomen. Ze zijn zelfs zover gegaan om van instrument te wisselen, om de illusie van acht verschillende muzikanten te behouden. Zo speelt altviolist Lawrence Dutton de eerste altvioolpartij op een ander instrument als de tweede. Het probleem bij dit werk is dan wel een beetje de balans. Door de partijen boven elkaar te lijmen klinkt dit octet een beetje artificieel, wat te veel als een bijgewerkte studio-opname. Maar laat dat zeker geen reden zijn om deze cd's niet te kopen: het Emerson kwartet is een van 's werelds beste strijkkwartetten en het staat garant voor een opname van de bovenste plank.

Meer over Felix Mendelssohn


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.