Het Emerson String Quartet, dat onder contract ligt bij Deutsche Grammophon, behoort al lange tijd tot de top van de kamermuziekwereld. Na recente opnames met muziek van onder andere Felix Mendelssohn en Edvard Grieg hebben ze hun nieuwste cd gewijd aan Johannes Brahms. Diens drie kwartetten worden aangevuld met het magistrale pianokwartet in fa mineur, waarvoor het kwartet versterking krijgt van veteraan Leon Fleisher.

Van bij de eerste noten van deze dubbelcd maken de Emersons duidelijk waar het voor hen in Brahms' kamermuziek om draait. Dankzij onder meer een subtiele, uitgekiende opbouw, haarfijne intonatie en de nodige aandacht voor het contrapunt bereiken ze net dié transparantie die in veel uitvoeringen vaak ontbreekt. Het eerste kwartet zetten ze in met een perfect afgewogen gevoel voor dramatiek, waarmee ze de donkere ondertoon van dit kwartet in de verf zetten. Brahms bereikt die donkere, ietwat onheilspellende ondertoon vooral door het voortdurende spel tussen majeur en mineur. Zelfs de zangerige 'Romanze' – het tweede deel van dit kwartet – heeft in al haar uitgesponnen lyriek een dreigende schaduw over zich hangen. De beide andere kwartetten baden in een meer open sfeer, waarbij vooral opus 67 een ontspannen zorgeloosheid uitstraalt. Het pianokwintet sluit qua sfeer dan weer wél erg dicht aan bij het eerste kwartet. Ook hier schildert Brahms vooral met zwarte, melancholische kleuren en maakt hij veelvuldig gebruik van gesyncopeerde ritmen. Het bijna agressieve scherzo, waar slechts heel even een straaltje majeur door de wolken komt piepen, illustreert dat ten overvloede. Leon Fleisher is in dit kwintet de ideale partner van de Emersons. Het is niet alleen zijn technisch meesterschap dat indruk maakt, maar ook en vooral de fijnzinnige manier van fraseren en de ruimtelijkheid die hij in zijn interpretatie legt. Bovendien is over de hele drie kwartier van dit kwintet te horen dat iedereen zijn plaats kent: elke thema-inzet, elke tegenstem krijgt de nodige tijd om zicht te manifesteren, zonder dat dit de natuurlijke stroming van de muziek verstoort.

Het Emerson String Quartet levert met deze dubbelaar opnieuw een bewijs van zijn topklasse. Dit is kamermuziek op topniveau!

Meer over Johannes Brahms


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.