Fifty Foot Combo bestaat tien jaar en dat wordt gevierd met een live-plaat en een studio-album. 'Ghent-BXL' heet die laatste. Het Combo mengt een aantal retro-elementen zoals surf en rockabilly tot een stevige en vooral snelle portie gitaargeweld. Hun enthousiasme en vingervlugheid spreken tot de verbeelding.
Zonder zanger, die hun ritme moet kunnen volgen, heeft Fifty Foot Combo vrij spel om hun nummers een stevig ritme op te leggen. Dat ritme doet soms wat Latijns-Amerikaans aan, zoals in opener 'The Snap-Fastener'. Een enkele keer kan het in 'Combodelica' en 'The Swinger' wat rustiger. Ondertussen spelen de gitaristen hevige en wilde partijen, die aanstekelijk werken en het geheel dansbaar maken. Hun spel blinkt uit in snelheid, maar het wordt nooit slordig. Integendeel, de nummers zijn heel verzorgd, de overgangen zijn gladjes en het orgel zorgt voor een vaak eenvoudige, maar wel toegankelijke melodie. Ook over de opbouw van de nummers valt niet te klagen. Gladde, maar toch goed uitgewerkte arrangementen maken de songs spannend en onderhouden. Dat kan echter niet van het album als geheel gezegd worden. Keer op keer duiken dezelfde elementen op. Opzwepende percussie, vrolijke keyboardmelodie├źn en funky gitaren vormen wel een nieuw nummer, maar geen nieuw geluid. De songstructuur bestaat daarenboven elke keer weer uit diezelfde elementen en wordt gauw voorspelbaar. Dit hoeft geen probleem te vormen, maar rollende gitaren en snelle ritmes blijven niet boeien. De melancholisch aandoende gitaarintro op 'Combodelica' vormt daar een kleine uitzondering op. Terwijl uit de gitaar wat langer gerekte noten komen, wordt op de achtergrond stilaan de basis gevormd van een stevige verzameling onzachte geluiden. Op het anderhalve minuut durende en stomend snelle 'Breakdown 03' is de funky gitaar volop te pruimen en vormt daarmee een hoogtepunt tegen het einde van het album. Daar situeren zich ook twee covers, 'The Pulsor' (met exotische percussie) en 'Banana Split', maar ze steken er zeker niet bovenuit.
Dat doet ook dit krachtige album ook niet, maar live is Fifty Foot Combo ongetwijfeld een feest. Jammer genoeg zijn de songs iets te gemakkelijk onderling inwisselbaar. Hoe leuk en waanzinnig deze plaat mag klinken, 'Ghent-BXL' heb je snel gehad.

Meer over Fifty Foot Combo


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.