Het gaat de laatste tijd weer bijzonder goed met de pretmetallers van Gamma Ray. Dit combo, gecentreerd rond gitarist/zanger Kai Hansen werd ooit boven de doopvont gehouden toen Hansen Helloween verliet. Vooral in de beginperiode kreeg deze band dan ook al eens het verwijt dat het wel erg op die vorige broodheer leek, maar daar kwam snel verandering in en vandaag de dag bestaan beide groepen amicaal naast elkaar. (Het is ooit anders geweest.) Gamma Ray is typisch zo'n band die het vooral van de liveshows moet hebben en dat is nergens duidelijker dan op deze dubbelaar.

Aangezien het viertal nog nooit eerder Amerika en Canada aandeed in een headlinerpositie, leek het de uitgelezen kans om daar een publiek op band te vereeuwigen. Nog niet zo gek lang geleden liet Gamma Ray 'Skeletons From The Closet' los, een live-dubbelaar met voornamelijk songs die weinig live werden gebracht. 'Hell Yeah!' is wat dat betreft een tikje conservatiever, aangezien voornamelijk de hits goed vertegenwoordigd zijn. Zo begint het kwartet nog steeds met het uptempo beukertje 'Gardens Of The Sinner', een vrolijk heavy metalnummer waarbij de gitaarcapriolen van Hansen en Henjo Richter de boventoon voeren en waarbij het refrein door quasi iedereen luidkeels wordt meegebruld. Vooral de tweede schijf is qua krakers goed voorzien, met onder andere 'Somewhere Out In Space', 'Land Of The Free' en 'I Want Out'. Gamma Ray doet bijna altijd hetzelfde trucje, maar het is er wel eentje van het goede soort. Het tempo ligt behoorlijk hoog, en de harmonieën van de gitaren klinken voornamelijk opgewekt, iets wat door de vrij hoge en licht nasale zang van Hansen nog wordt benadrukt. Dat zorgt ervoor dat een optreden van Gamma Ray bijzonder vertrouwd klinkt en vooral een zalig feel good-sfeertje krijgt. Voor mensen die geen pap lusten van dit soort opgewektheid gecombineerd met in wezen behoorlijk voor de hand liggende Duitse heavy metal, zal 'Hell Yeah!!!' een gigantische kwelling zijn, maar anderen gaan dit met open armen verwelkomen.

Wie verzot is op Gamma Ray zal waarschijnlijk meteen naar de platenboer hollen. Twijfelaars kunnen gerust gesteld worden: echt onmisbaar is deze live-dubbelaar niet. In ieder geval is de dvd van dit optreden wat dat betreft meer aan te raden. Wie nieuwsgierig is, zal zich geen buil vallen, maar zal ook geen wereldschokkende dingen ontdekken.

Meer over Gamma Ray


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.