Deze laatste release van het ensemble Il Gardellino bij Accent Records focust op enkele van de meer van 1400 cantates van Georg Philipp Telemann, meer bepaald cantates voor bas en orkest. Telemann had blijkbaar zelf geen onaangename baritonstem en schreef deze muziek waarschijnlijk voor zichzelf als solist. Om voor wat variatie te zorgen, sluit de cd af met twee triosonates, eentje voor traverso, hobo en basso continuo en eentje voor viool, hobo en basso continuo. De cantates op deze cd bevatten bovendien sommige bijzonder mooie aria's van Telemann, zoals in de cantate 'Die Liebe Gegen meinen Gott', of de knappe aria 'Gottes segen macht allein' uit de cantate 'In Allen meinen taten'.

Solist van dienst is de Duitser Klaus Mertens, geen onbekende in de barokmuziek. Hij zet hier een benijdenswaardige prestatie neer, die heel soepel en vloeiend klinkt, zelfs in de vele melismen en coloraturen die zijn partij rijk is. Hij zingt verder erg natuurlijk en met een heel gemakkelijk overkomende cadans, die nooit tegen de spreektaal ingaat.

De koralen in deze cantates worden slechts met vocaal kwartet uitgevoerd, wat natuurlijk de geringe instrumentale krachten goed balanceert. Want hoewel deze werken slechts met strijkkwintet, twee hobo's, fagot en basso continuo gespeeld worden, klinken deze opnames erg rijk en vol. Zoals bij eerdere opnames van dit ensemble, wordt Telemanns muziek steeds met veel liefde en muzikaal gevoel gepresenteerd. Zo vervalt deze muziek niet in maniërisme maar blijft het fris en boeiend, want de interpretatie spreekt niet zelden met een gevoel voor drama, zodat elk muziekstuk subtiel een andere sfeer meekrijgt. Als je aandachtig luistert blijf je trouwens elke keer opnieuw nieuwe dingen ontdekken, in de manier van aanzetten, de fraseringen of de begeleiding. Qua fraseringen en dynamiek komen solist en instrumentalisten perfect overeen en natuurlijk is er het schitterende barokhobospel van Marcel Ponseele, die in verscheidene aria's uitgebreide soli heeft. In de twee trio's varieert hij heerlijk tussen de verschillende delen, die nu eens opgewekt, dan weer klagend of sereen klinken.

Dit is een bijzonder boeiende en knappe cd geworden die nooit langdradig wordt en die cantates en triosonates van Telemann op een muzikale en frisse manier presenteert.

Meer over Georg Philipp Telemann


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.