Het is ondertussen alweer een dikke drie jaar geleden dat Girls in Hawaii het Waalse muzieklandschap met zijn internationaal uitstralende gitaarpop en sterke visuele shows wakker schudde. Het heerlijk dromerige, knappe debuut 'From Here to There' luidde een periode in van tournees doorheen heel Europa en de VS. Dat rondtrekken bleef echter duren, waardoor de last om hieraan een kwalitatief evenwaardig vervolg te breien des te groter werd. Aan 'Plan Your Escape' is dan ook enige afzondering (in het spookdorp Pussemange) en zelfs een bezinning vooraf gegaan. Dat heeft het resultaat echter in positieve zin beïnvloed, zoveel is zeker. Deze tweede cd toont dat de groep nog steeds in topvorm verkeert en legt, omwille van iets complexere songs, de lat zelfs nog een stukje hoger dan zijn voorganger.

'Plan Your Escape' maakt min of meer komaf met een verleden van speelse, ontspannen en zelfs een beetje kinderlijk naïeve popband. Dankzij een moeilijkere opbouw van de plaat, complexere songs en af en toe dat typisch Waalse trekje om britpop anders en tegendraads te doen klinken, heeft de cd wat tijd nodig om te bezinken. Alleen al het feit dat veertien liedjes bij elkaar zijn geperst, komt een beetje drukkend over. Dat neemt allemaal niet weg dat Girls in Hawaii nog altijd weet hoe leuke songs te maken. Zo leunt een hemels mooi samen gezongen 'Sun of the Sons' aan bij de britpop van The Kinks, hoewel het nummer bewust een maat overslaat (wederom die typisch Waalse inslag). Verder zijn psychedelische zaligheden waarbij zalvende zang en gelaagde gitaarpartijen elkaar omarmen weer alomtegenwoordig. Het uitdijende 'Bored' neigt naar heerlijk wegkwijnen en knipoogt met zijn hoge stemmetjes en beklijvende melodie naar de vroege Girls in Hawaii. Ook het bijna zeven minuten innemende 'Fields of Gold' gaat terug richting melodieuze eenvoud en groeit uit tot een haast hallucinerende, hobbelende trip. Girls in Hawaii heeft zich verdiept in het uitpuren en vermengen van klanken tot een zachte deken waarin het heerlijk speuren is naar accenten en details. Helaas betekent dat ook dat de liedjes teveel en intense beluistering vereisen. Het aanvankelijke optimisme en de drive van 'Plan Your Escape' smelten als sneeuw voor de zon. Met het korte 'Grasshopper' rockt dit sextet nog even stevig door, maar nadien overheersen zoetere slaapliedjes met weinig melodieuze slagkracht. 'Plan Your Escape' lijkt naar het einde toe wel een diepe, duistere nacht in te duiken waar het opletten is om niet over verborgen uitsteeksels te struikelen.

Girls in Hawaii blijft de wereld muzikaal verbazen. De etiket van 'Waalse dEUS' is zeker niet uit de lucht gegrepen, hoewel een muzikaal verwantschap niet geheel voor de hand ligt. Ook de beelden die de bandnaam van deze zes heren durft op te roepen, kan bedriegen. Wie echter door een aantal zure appels durft te bijten, wordt hier absoluut beloond met een fijnzinnig kunstwerkje.

Meer over Girls in Hawaii


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.