Muziek kan soms zo extreem simpel zijn dat ze groots wordt. Zo moet de Amerikaanse band Holopaw gestart zijn met de gedachte dat alles wat ze nodig hadden een piano, een gitaar, een basgitaar en een drumstel waren. Helaas is de band in al haar optimisme toch ergens in de startblokken blijven steken. Ze brengt luistermuziek van de bovenste plank, dat wel, maar iets té onopvallend en vooral: veel te kort.
Als men al lang op zoek is naar een schijfje om moeiteloos bij in slaap te kunnen vallen, is 'Holopaw' de cd van de week – en dat is niet slecht bedoeld. Vanaf de openingstrack 'Abraham Lincoln', die perfect de serene toon van het album aangeeft, komt er geen enkele onverwachte tempo-versnelling meer. Hoewel, bij 'Short-Wave-Hum (Stutter)' durft de akoestische gitaar heel even vrolijk uit de hoek komen, maar dit gebeurt slechts eenmalig. Holopaw brengt namelijk rustige, gevoelige nummers die maar echt tot uiting komen op bijvoorbeeld een koude winternacht. De teksten brengen weinig baanbrekends, al mag men bij 'Took it for a Twinkie' wel spreken van een tikkeltje romantische ironie, uiteraard dankbaar meegenomen bij een aangenaam voortkabbelend nummer. Wat eigenlijk meteen leidt tot het probleem van Holopaw: zoals deze de zijn er ruim dertien in een dozijn. Het is niet dat de vijf heren een rotslecht album hebben gefabriceerd als debuut, integendeel. Maar er springt niets, absoluut niéts in het oog – of beter, in het oor. En dat is jammer, doodjammer.
De echte schok komt overigens pas na een halfuur. Denkend dat de CD is blijven steken of dat de stroom is uitgevallen na een zoveelste nummer dat veel te abrupt eindigde, komt men tot de vaststelling dat 'Holopaw' maar 31 minuutjes "lang" is. En eerlijk is eerlijk: tijdens een gezellig gesprek met dit schijfje op de achtergrond zou men pas na een uur merken dat de muziek gestopt is. Er is echt meer pit nodig, het prachtige doosje ten spijt. Gelukkig heeft Holopaw nog een pák halfuurtjes om boven zichzelf uit te groeien.

Meer over Holopaw


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.