'Quit +/or Fight' is het tweede album van Holopaw, de groep rond singer-songwriter John Orth. Hun titelloze debuut zat helemaal op de golf intimistische folk en country die de laatste jaren door de indiewereld stroomt – Iron and Wine, Sufjan Stevens en South San Gabriel om er enkele te noemen. Dit tweede album is cru gesteld "meer van hetzelfde": een voorzichtige, warme plaat vol persoonlijke fluistersongs. Holopaw voelt kennelijk geen behoefte om zichzelf opnieuw uit te vinden. En daar is niets mis mee.

Opener 'Losing Light' laat geen verrassingen noteren. De zacht getokkelde gitaren met veel versiering en subtiel voortstuwende drums waar het vakmanschap van af straalt, passen helemaal in de altcountrytraditie. Ook Orths breekbare stem, vaak ingehouden en voorzichtig, doet meteen denken aan een fluisterzanger als Elliott Smith. In de ballade 'Curious' is hij zelfs amper hoorbaar; zijn stem lijkt in zijn keel te stokken. "Follow your footsteps through the fake snow, over the catwalk. Follow your progress through the chilly house, watching you switchback from light to light switch on to space heater, from point to point forgetting where the wilderness was lost in you," zingt hij, enkel begeleid door akoestische gitaar en cello. Winterlandschappen, verloren liefdes en nostalgie zijn nooit ver af.

Meer nog dan hun debuut, komt 'Quit +/or Fight' over als één geheel. Ook op andere nummers geen elektronica- of ritme-experimenten, wel meer warme Hammond-orgels, pedal steel en akoestische gitaren. De keukenpercussie en het handengeklap in het wat snellere '3-shy-cubs', waarin de geest van Elliott Smith nog maar eens rondwaart, komt nog het dichtste bij vernieuwing. Ook de basdistortion in de finale van het prachtige 'Velveteen', één van de hoogtepunten, weet het album even uit zijn routine te halen. 'Quit +/or Fight' is dan ook geen plaat die je wakker schudt, maar komt 's avonds laat pas goed tot zijn recht. Holopaw maakt hiermee geen schokkende cd, wel een pretentieloos, coherent album dat fans van het genre zeker zal kunnen bekoren.

Meer over Holopaw


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.