In 1996 debuteerde Sneaker Pimps met het catchy album 'Becoming X' en betrad de weg die triphop pioniers Massive Attack, Tricky en Portishead geplaveid hadden. Sneaker Pimps frontman Chris Corner laat acht jaar later met een solo album weten dat hij X geworden is. Onder de naam I Am X bouwt hij voort op de succesformule van hun laatste album Bloodsport: eenvoudige opzwepende elektropop melodieën met donkere teksten. Corner brengt heel dansbare nummers, en op dit album staan enkele songs die het zeker goed gaan doen op de dansvloer.
Chris Corner heeft een heel karakteristieke falsetstem, men houdt ervan of haat ze. Ze is ook een tweesnijdend zwaard: in pittige dansnummers als 'Kiss and Swallow' kan hij uitpakken met zijn sensuele stem vol furie, maar in tragere nummers als 'Sailor' en 'Your Joy is my Low' hangt hij te veel de getormenteerde uit en glijdt hij af naar het zeurderige. "I'll kill myself if we pull the / punches and the sex drive" klaagt Corner veel te lang in 'Skin Vision'. In één trage song overtuigt hij ondanks zijn beperkte stem toch erg pakkend: de Depeche Mode-achtige ballad 'Simple Girl', een melodieuze en emotionele song. Gelukkig krijgt hij in enkele nummers ruggesteun van Robots in Disguise zangeres Sue Denim. In 'You Stick it in Me' komt ze op de voorgrond met een verleidelijk Miss Kittin'-stemmetje. De heftige beats lijken echo's van T. Raumschmieres vloerstamper 'Monster Truck Driver' en klinken onder de hoede van twee zanglijnen helemaal niet zo lachwekkend en kitscherig meer. Met het complexe 'Missile' brengt I Am X ook een erg sterke song: ze begint wat onkarakteristiek met een Brian Eno-achtige instrumentale intro, er komt een eenvoudige pianomelodie met beat onder en Corner zet zijn hoge stem beheerst in. Denim mag spijtig genoeg enkel voor wat zachte achtergrondzang zorgen. Dat ze even fel als Corner kan schreeuwen, bewijst ze in het beklijvende en karikaturale 'White Suburb Impressionism'. Beiden zingen hier om het schelst, en hoewel het geen fantastische muziek oplevert, blijft het melodietje wel hangen.
'Kiss + Swallow' is een grillig album: een groot deel is niet erg vernieuwend: veel gelijkaardige nummers, herkenbare songstructuren, voorspelbare teksten over liefde, sex en depressies, synthetische beats die niet overtuigen... Daar staat tegenover dat I Am X met 'Kiss And Swallow' de dansvloeren zeker in beweging zal brengen en de nummers waaraan Denim haar stem leent het album erg de moeite maken.

Meer over I Am X


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.