Sue Denim en Dee Plume, samen Robots in Disguise, amuseren zich kostelijk op hun tweede album 'Get Rid!'. Weinig luisteraars zullen dan ook kunnen weerstaan aan de amusementswaarde van hun oppeppende electroclash, meisjesachtige en grotendeels banale tot zelfs lachwekkende nummers. Hun eighties muziek heeft wat weg van de vrolijke synthpop van Chicks on Speed en de electro van Miss Kittin. Robots in Disguise mixen electrowave, disco en een snuifje punk en dat in helemaal foute verhoudingen. Chris Corner (van Sneaker Pimps en soloproject I Am X) produceerde dit album, en dat is hier en daar wel te merken. Denim zorgde al voor een opmerkelijke bijdrage in Corners eerste solo-album 'Kiss + Swallow', maar in de nummers van 'Get Rid!' haalt ze dat niveau jammer genoeg niet. De cd heeft meer amusementswaarde dan muzikale inhoud, en op dit vlak had Corner eigenlijk op zijn strepen moeten staan.
Toch is 'Get Rid!' geen volslagen miskleun. Zo is de combinatie van een catchy melodie en een grappige tekst in de single 'The DJ's Got A Gun' - een nummer over een DJ die wat rustige muziek speelt en tot zijn ergernis van de fuifbeesten moet horen welke muziek hij moet spelen - best geslaagd. Dat slaat echter om in een nummer als 'Mirror rorriM', dat jammer genoeg exemplarisch is voor de cd: een idiote tekst over make-up, kledij en een spiegel, irriterend geschreeuw door de meisjes, een platte beat van een goedkope drummachine en wat elektronische vervormingen van hun stemmen moeten voor een song doorgaan. Om het geheel compleet te maken komt hier nog het geluid van brekende spiegels op veel te voorspelbare tijdstippen bij. De instrumentale begeleiding is in verschillende nummers echt ondermaats: zo lijken de drums in het feministische 'Girl' wel van karton. Ook gaan de teksten zonder uitzondering over muziek, verleiding, media, ... Orgastische geluiden en "Oh-Oh" uitroepen vormen een rode draad doorheen het album. Denim en Plume wagen zich ook aan een cover van 'You Really Got Me' van The Kinks, maar het blijft bij een ongeïnspireerde meidengrap. Denim heeft de vervelende gewoonte te roepen in plaats van te zingen. Soms kan dit wel mooie effecten geven (zoals in haar gastoptreden bij I Am X), maar op het album 'Get Rid!' roept ze zo veel dat het irritant wordt. Als ze voor de zoveelste keer "I'm hot gossip" uitkrijst in het gelijknamige nummer vraagt een mens zich af wat haar bezielt. 'La Nuit' geeft dan weer een Franse toets aan de cd. De combinatie van in het Frans geschreeuwde teksten en goedkope synthesizers lijken wel pure Vive-la-Fête, compleet met discodrums. Niet slecht, maar de banale tekst maakt weer veel stuk.
In het laatste nummer 'Turn It Up' brengen de meisjes toch nog een verrassing. Ze blijken in staat tot een mooie samenzang, een aanstekelijk refrein, een melodie om u tegen te zeggen en een genuanceerde begeleiding. Zelfs de drummer zijn karton klinkt ineens heel wat voller. En dan, na een schamele 32 minuten, is de cd gedaan. En dat is maar goed ook, want nog een half uur van dit was te veel geweest.

Meer over Robots in Disguise


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.