De Brusselse striptekenaar Bram Devens heeft met zijn alter-ego Ignatz een tweede plaatje uit. Veel vernieuwing is op 'II' niet te vinden, al is de muziek volwassener geworden. De rauwe raspende gitaarstrepen en het verloren getokkel zijn meer naar het voorplan getrokken, Devens krijgt meer geluid uit zijn keel gewrongen en de ruizige mist is wat weggetrokken, waardoor Ignatz van soundscapes pur sang evolueert naar haast echte nummers, al blijft alles wat op 'II' staat een éénmalige improvisatie. Ignatz staat ook op zijn tweede album garant voor venijnige vooroorlogse blues die door een onwerkelijke, verwrongen bril wordt bekeken. De zeven composities slepen zich uitgemergeld door desolate woestenijen op zoek naar soelaas en verlossing, goed wetend dat de schimmige weg naar het bevrijdende einde onbereikbaar is.

Bram Devens probeert met 'He Deals with Love & Her Eyes Glaze' een verhaal te vertellen, maar wordt daarbij door wiegend gitaargetokkel gestoord. Zeven minuten lang probeert de zang zich los te scheuren van de muziek en gaat daarbij van zacht gefluister tot een raspend roepen. Het bijzonder grauwe, agressieve 'The Dreams' is zo donker dat menigeen er slapeloze nachten aan zal over houden. Devens kreunt zuchtend over een rammelende gitaarmantra. In de verte van de deprimerende mindscape komt een hoge, haast rituele gitaarlijn opzetten met een weemoedige indianenmelodie. Geleidelijk aan begint de kletterende gitaarpartij bitsig om zich heen te bijten en ontaardt ze in een stofwolk van ruis en feedback waar scherpe gitaaraccenten doorheen proberen te prikken.
Een nummer als 'Hurling Incense' beperkt zich dan tot het opbouwen van een etherische sfeer waarbij de luisteraar even tot een beklemmende rust kan komen. Hoge tonen fladderen als messen door elkaar en vlechten een fonkelend muzikaal sterrentapijt weg. Opvolger 'She Will Freeze' sleurt de luisteraar brutaal weer naar de grond. Een vuile, grommende ruis en een kloppend ritme, normaal functionerend als begeleiding, worden door de Brusselaar naar de voorgrond getrokken, zodat hij in de achtergrond een heel gamma aan grauwe melodieën kan steken die door de geluidsbrij tracht te breken.
Bram Devens bewijst zijn talent ook met de samenstelling van de plaat. Het nummer dat 'She Will Freeze' aflost, is een stevige up-tempo blues shuffle: 'All Your Love'. Scherpe gitaren bouwen een hectische rodeoatmosfeer op waar cowboys op speed zich de voeten van het lijf dansen, wezenloos voor zich uitkijkend.

'Ignatz II' is een obscuur gitaarmoeras waar oude blueshelden teveel moerasgas hebben gesnoven en hun gejaagde, getormenteerde geest ten ruste willen leggen. Bram Devens creëert een eigen universum waar Weltschmerz de baas is. De vooroorlogse blues wordt op een meesterlijke manier vervormd met allerlei rauwe elektronica. Met zijn tweede plaat breekt Ignatz geen nieuwe potten zoals met zijn debuut, maar bevestigt echter zijn status van talentvol buitenbeentje.

Meer over Ignatz


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.