Het hoge Noorden doet het nog steeds behoorlijk goed op vlak van nieuwe (of althans relatief nieuwe) black metalacts. Iskald is de band van deze maand, en hun album 'Revelations of Reckoning Day' staat – zoals de bandnaam doet vermoeden – vol met heerlijk vriesachtige en gemene black metal van de juiste plank.

Het kan geen toeval zijn dat de twee bezielers van deze band, Simon Larsen en Aage Krekling, in het noorden van Noorwegen wonen. Elk aspect van de donkere en bitterkoude Scandinavische winter wordt immers ten volle muzikaal gereproduceerd in de muzikale exploten. Het is toch opvallend hoe er een paar bands zijn die er quasi perfect in slagen een winterstorm te ontketenen op een album. Eerst was er uiteraard Immortal en nu dus ook Iskald, al heeft deze band muzikaal gezien weinig uitstaans met de rifffestijnen van Abbath en co.. De rauwe en ongepolijste productie doet elk aspect van dit plaatje goed hoorbaar naar boven komen, en de rasp die zowel in de gitaren als in de zang zit, geeft het geheel een ongemeen scherpe toets. Soms klinkt Iskald als het kleinere broertje van Satyricon, maar dan met de nodige attitude die de grote broer ook bezit. Dat wil niet zeggen als zou deze band de melodie volledig schuwen, wel integendeel. De wat warse melodielijnen zitten geregeld mooi verpakt in de smerige songs en dat maakt dat de schoonheid van de winter niet zozeer benadrukt wordt maar de hardheid ervan wel. Om het even grof te zeggen: met Iskald in de cd-speler weet iedereen meteen hoe het aanvoelt om met louter een onderhemdje aan door een fikse Noorse sneeuwstorm te ploeteren met geen hulp in zicht. Zoals wel vaker, bevat ook dit album een paar tracks met teksten in de heren hun moerstaal, maar dat voegt hier niet per se veel toe aan de authenticiteit. De ijzige muziek doet dat des te beter.

Iskald is alweer een sterk en opvallend black metalalbum dat de reputatie van het Hoge Noorden alle eer aandoet. Wie een hart heeft voor acts als Kampfar doet er absoluut geen slecht aan om ook Iskald een kans te geven. Koning Winter zal hen dankbaar zijn.

Meer over Iskald


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.