De Schotse singer / songwriter James Yorkston die een jaartje terug nog op de proppen kwam met zijn band The Athletes, heeft op dit kalme en eenvoudige plaatje schijnbaar bepaald dat deze bandnaam niet langer relevant was. Hoewel nog wel dezelfde medeatleten gewapend met banjo, mondharmonica of harmonica de zanger met zijn gitaar muzikaal bijstaan, lijkt het ingetogen karakter van de 5 nummertjes op deze elpee toch beter te rijmen met de centrale rol van frontman James Yorkston. En zo is het inderdaad: eenvoud siert.
De titelsong, en tevens opener van deze plaat, is een heerlijke ingetogen, harmonieus gezongen ballade die meteen alle omringende drukte doet verstommen. Het fijne thema dat de gitaar aanreikt, wordt heerlijk aangevuld door de medebandleden, zonder daarom het sober instrumentaal kader te doorbreken. Het daaropvolgende 'Scarecow' (een nummer van Lal & Mike Anderson) heeft meer weg van een samen gezongen kampvuurnummer dan van een folkrocksong en creëert met trekzak en banjo soms bijna onaangename stiltes en kalmte. Dit buitenbeentje op de 'Someplace Simple EP' is duidelijk geen eigen werk, en verbreekt daardoor een beetje het eigen karakter van de plaat. Dan maar beter de typische Keltische vertelballade 'Rosemary's Lane' die na 2 luisterbeurten en enkele kroezen wildschuimend bier al volmondig en halfdronken meegekeeld kan worden. Met enkel gitaar en sobere ritmische omkadering is dit een niet echt origineel, maar wel erg leuk gegeven. Hoewel dit gevoel al eens de kop durft opsteken bij het beluisteren van dit schijfje, is het emotioneel geladen karakter ervan toch een leuke verademing. Beklemtoond met een hoes van kleurrijke veldbloemen tegen een gitzwarte achtergrond, is het melodramatisch gevoel duidelijk een centraal gegeven.
5 Nummertjes van James Yorkston doen zeker snakken naar meer. Hopelijk mag deze elpee een voorbode betekenen van een heel fijne folkcd.

Meer over James Yorkston


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.