James Yorkston is het toonbeeld van de introspectieve singer-songwriter: in een minimalistische, sfeervolle stijl uit hij zijn zielenroerselen. Dat hij daar nooit stinkend rijk van zal worden, kan hem duidelijk niets schelen. Voor zijn derde album, 'The Year of the Leopard', liet hij Paul 'Rustin Man' Webb de productie voor zijn rekening nemen. Webb, die onder andere Bett Gibbons' (van Portishead) soloplaat 'Out of Season' producete, weet perfect hoe hij Yorkstons melancholische nummers tot hun recht kan laten komen.

James Yorkston rekent nog steeds op zijn vaste band The Athletes voor de nodige muzikale omkadering, hoe schaars die vaak ook is. De basis van elk nummer op 'The Year of the Leopard' wordt gevormd door Yorkstons broze stem en zachte gitaargetokkel. De band legt zachte klanktapijten aan die volstrekt ten dienste van de liederen staan, en haast nooit echt op de voorgrond treden. De zachte bassen, voorzichtige strijkers en trage accordeontonen geven de luisteraar altijd voldoende ruimte om tot de essentie van de song door te dringen en overladen te worden met een wazig 'het is vier uur in de morgen en wat doe ik hier nog'-gevoel. Yorkstons muziek is tegelijkertijd gezellig, als in een benevelde roes, en ontnuchterend, zoals de ochtend na die roes. Jammer is wel dat van 'The Year of the Leopard' ongeveer evenveel blijft hangen als van de gemiddelde zware nacht.

Toch staat deze plaat vol overtuigende songs: in het openingsnummer verzorgt Yorkston zijn eigen achtergrondzang, om zo tot een prachtige dialoog te komen, die hij begeleidt met een nogal stevige gitaartokkel. Tegen het einde van het nummer breidt het instrumentarium uit met een klarinet, strijkers, een harmonium, een concertina en een bas, die een homogeen tapijt weven. Ondertussen zingt Yorkston hoopvol: "I live for your quiet embrace, we have years left to waste." Meer liefde is te vinden in 'I Awoke', een intiem nummer gericht aan een rivaal. Hier vloeit Yorkstons stem samen met die van Jenny Casino, om zo tot een breekbaar en ontroerend eenvoudig refrein te komen: "Could you want her, could you need her more than I?" Een nummer dat de alomtegenwoordige rust een beetje breekt is 'The Brussels Rambler', dat met een pompende bas en Yorkstons Schotse parlando wel van Arab Strap lijkt.

'The Year of the Leopard' is een intense plaat die perfect past bij herfstdagen en late uren. Yorkstons muziek heeft soms wat moeite om in je hoofd te dringen, maar eens ze daar raakt, openbaart zich een opmerkelijke schoonheid.

Meer over James Yorkston


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.