Cadmus et Hermione door Lully was de allereerste Franse opera, en baarde heel wat opzien bij zijn premiere in 1673. Meer dan 300 jaar later brengen Vincent Dumestre en de solisten van Le Poème Harmonique dit vergeten prachtstuk in de Opéra Comique in Parijs, in een feeërieke regie van Benjamin Lazar. Het resultaat is van zeer hoog niveau, en het is dan ook volledig terecht dat het onder andere een diapason d'or gekregen heeft.

Het verhaal van Cadmus en Hermione speelt zich in een oud en mythologisch rijk af. De mooie Hermione is de verloofde van een wreed en tyranniek monster die haar gevangen houdt, tot prins Cadmus en zij verliefd worden op elkaar en Cadmus beslist haar uit de klauwen van het monster te redden. Cadmus wordt in zijn queeste geholpen door de godin van liefde en door Pallas, maar Mars en Juno zijn daar niet mee gediend en proberen op alle mogelijke manieren Cadmus tegen te werken. Pas als alle onenigheden tussen de goden opgelost zijn kunnen Cadmus en Hermione verenigd worden in een groots slotkoor.

Regisseur Benjamin Lazar heeft voor een heel authentieke scenografie gekozen, en zowel de eenvoudige verlichting als de creatieve costuums van Alain Blanchot versterken deze indruk. In de tijd van Lully werden er vaak machines gebruikt op podium om bijvoorbeeld goden door de hemel te laten zweven of een monstrueuze draak te laten opdagen en deze praktijk was de voorloper van de special effects die wij vandaag in films kennen. Voor deze enscenering werd niks gespaard, en de eenvoud van de machinerie die gebruikt wordt heeft een eigen antieke charme zodat de kijker zich bijna in de zeventiende eeuw kan wanen. Ook muzikaal is alles zo dicht mogelijk bij het origineel gehouden, met barokke choreografieën en gestiek en oude Franse uitspraak (gelukkig zijn er ondertitels) op scene en een beperkt ensemble dat op authentieke instrumenten speelt in het orkestgraf. Barokke opera ensceneren kan soms moeilijk zijn door de fragmentarische schrijfstijl en constante afwisseling tussen recitatief en aria die in die periode overheerste maar deze opera van Lully luistert heel vlot en zowel muziek als instrumentatie is erg afwisselend. Het aantal herhalingen in de muziek is heel beperkt en het expressieve spel van de cast zorgt ervoor dat deze herhalingen boeiend blijven. De zangers zijn allemaal van het allerhoogste niveau, en hun vertolkingen zijn voortreffelijk. Alleen een iets te tragische Hermione stelt met een kleurloze en weinig boeiende stem teleur. Daartegen staat André Morsch als Cadmus met een heel mooie stemkleur, maar met een soms iets te stijf voorkomen, en Romain Champion en Isabelle Druet in hun bijrollen als dieners van respectievelijk Cadmus en Hermione, waarin ze allebei opvallen door hun natuurlijkheid, hun expressief spel en hun buitengewoon mooie stemmen.

Deze dvd is niet alleen interessant vanuit een historisch standpunt, maar is ook een heerlijk feest voor ogen en oren voor wie graag naar opera kijkt of voor wie zin heeft om deze kunstvorm te ontdekken. Beslist een aanrader!

Meer over Jean-Baptiste Lully


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.