Jucifer is een tweekoppige, alternatieve rockgroep met metalallures. Dit Georgische koppel schrijft nummers die duidelijk naar indie neigen, maar doorspekt ze dan met duistere, meeslepende doom metal-elementen. Met 'If Thine Enemy Hunger' heeft Jucifer een nieuwe mijlpaal gezet in haar eigen geschiedenis.

Een slepend, haast tergend traag ritme, groezelige gitaren en de intieme, fluwelen stem van Amber Valentine. De sfeer wordt meteen geschept met 'She Tides The Deep'. Het duo trekt, enkel gewapend met gitaar en drum, een muur van melancholie op die weinigen onbeweeglijk laat. Meer van het eerste met 'Centralia'. Zelfde formule, enkel een andere, maar even repetitieve melodie. Toch verveelt 'Centralia' niet. Het nummer is meeslepend, intiem en kristalhelder. De teksten zijn kleine pareltjes en Valentine's stem blijft gesmaakt. Het opzwepende 'Lucky Ones Burn', met zowaar een sixties-achtige gitaarriff, moet tegengewicht bieden na zoveel muzikale Weltschmertz. 'Hennin Hardine' is een absolute topper. Een groezelige gitaarmelodie, goed gevarieerde drum en een Valentine die de grenzen van haar stem weet te overstijgen. Wanneer tijdens het refrein drum, gitaar en stem worden losgegooid volgt een onvermijdelijke climax. Enige misser op deze plaat: het chaotische 'Antienam'. Valentine schreeuwt tijdens de refreinen met een stem die mogelijk niet schriller kan. Het zou een bevreemdend effect kunnen opleveren, maar in de plaats daarvan is het gewoon lawaaierig, onduidelijk en harmonieloos. Deze kleine uitschuiver wordt echter direct terug goedgemaakt met goed uitgebalanceerde nummers als 'Four Suns', 'Backslider' en eigenlijk zowat elk ander nummer op het album.

Hoewel de beklevende duisternis van doom metal in dit album prominent aanwezig is, weet Jucifer geregeld een gesmaakte afwisseling te brengen. De trage, slepende klanken die dit genre zo definiëren, zouden na een tijd beginnen vervelen als ze steeds door slechts twee instrumenten geproduceerd worden. Iets dat dit duo niet alleen prima heeft begrepen, maar waar het ook perfect wist op in te spelen. In 2007 begint Jucifer aan zijn eerste Europese tour en dat ging tijd worden ook.

Meer over Jucifer


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.