De woudclan is weer terug! Deze kekke Finnen gooien al van bij hun debuut hoge ogen bij elke liefhebber van vrolijke, zwaar door folk beïnvloede metal en dat zal bij het horen van 'Tervaskanto' ('oude man') zeker niet minder worden. De ware triomftocht die de heren maken wordt immers netjes verdergezet dankzij een album dat net een tikje sneller, een tikje vrolijker en een tikje beter is dan de voorgaande. Zo hoort het dan ook.

Traditiegetrouw trapt het geheel af met een heerlijk drinklied, in dit geval het treffend genaamde 'Let's Drink'. Net als bij 'Beer Beer' of 'Happy Little Boozer' duiken de taferelen van vrolijke Finnen rond een tafel met schuimend gerstenat op en er bestaat geen twijfel over dat dit nummer flink zal meegekeeld worden op festivals en optredens. De onweerstaanbare natuur van Korpiklaani zit in de unieke mix van folk en metal. Daar waar Finntroll duidelijk meer metal dan folk is, is het bij deze heren net omgekeerd. Het is tevens meer authentiek, aangezien zowat de helft van de bezetting echte traditionele instrumenten bespeelt, mét toevoeging van een viool. Dat wordt prachtig verwoord in songs als 'Liekkiön Isku' of 'Karhunkaatolaulu'. Waarmee meteen bewezen wordt dat een groot volume bier nodig is om de songtitels correct uit te spreken indien men de Finse nationaliteit niet bezit. Aan een razend tempo vliegen de aanstekelijke melodieën (hetzij van de gitaren, hetzij van de viool, fluit of anderen) een mens om de oren. Dat Korpiklaani ervoor kiest om het merendeel van de nummers in het Sami te zingen, geeft natuurlijk dat extra tintje geloofwaardigheid. Lelijk schreeuwende zang hoeft trouwens niet gevreesd te worden, aangezien frontman Jonne vooral licht rauw zingt en de rest van de band onweerstaanbaar meebrult tijdens de refreinen. Bij de vrolijke tonen die de heren produceren gaan als vanzelf de beentjes bewegen en de hoofdjes knikken.

Dit vreemde en onweerstaanbare collectief blijft de ene grandioze plaat aan de andere rijgen en krijgt gelukkig ook steeds meer erkenning daarvoor. Het valt echter niet te onderschatten dat dit muzikanten zijn die bijzonder overtuigd zijn van hun kunst en dat er ook veel mensen enorm vrolijk worden van deze muziek, is een fantastische extra.

Meer over Korpiklaani


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.