Folk en metal door elkaar gehusseld : het kan. Meer zelfs, dit subgenre is bijzonder populair en met exponenten als In Extremo, Waylander en Finntroll beschikt folkmetal over heuse klasbakken. Korpiklaani is een relatief nieuwe Finse folkmetalband en weet meteen positief op te vallen met 'Voice of Wilderness'. Dit plaatje is immers een aaneenschakeling van opzwepende en enthousiasmerende hymnen, tjokvol afwisseling.
Korpiklaani weet zich voornamelijk te onderscheiden van een band als Finntroll door het overdadige gebruik van folk. Waar Finntroll in wezen een metalband met folkinvloeden is, kan Korpiklaani best gezien worden als een folkband met metalinvloeden. De zang is aan de ruwe kant, maar er wordt nergens een grafstem bovengehaald en de nummers op deze plaat zijn voor iedereen meezingbaar. Het tempo is snedig en zorgt voor een opgewekte sfeer van braspartijen en zangfeesten. Korpiklaani haalt een heel arsenaal aan instrumenten boven, waaronder viool, mondharp en doedelzak. De Finse traditionele muziek of Humppa geeft nummers als 'Cottages & Saunas' of 'Ryyppäjäiset' een heerlijke polka-kadans, die afgewerkt wordt door fikse elektrische gitaren en ratelende drums. Heel deze plaat is voorzien van een bijzonder opgewekte sfeer en is in staat om op ieders gezicht een reuzegrote glimlach te toveren. Bijna zonder het te beseffen zal ieder meegesleurd worden in deze knusse taverne en kan er luidkeels meegezongen worden. Korpiklaani is niet te beroerd om in een nummer als 'Pine Woods' de zang helemaal achterwege te laten en een instrument als de viool bijzonder veel ruimte te geven. Die uitgekiende mix maakt dat Korpiklaani positief opvalt tussen het gros van de folkmetalbands. De neus voor sterke songs maakt het eindresultaat alleen maar sterker.
Wie houdt van metal maar niet zozeer van een zwaarwichtige sfeer mag Korpiklaani in de armen sluiten. Dit Finse feestorkestje weet immers een heel vrolijke toets aan het geheel te geven en zorgt er voor dat een mens glimlachend mee joelt. 'Voice of Wilderness' is een prachtig bewijs dat twee uit elkaar liggende werelden als folk en metal perfect samen kunnen werken.

Meer over Korpiklaani


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.