Kristin Hersh is een dame op wie kan gerekend worden. Of het nu is met haar artistieke popband Throwing Muses of het meer rockende 50 Foot Wave, steeds weet de prille veertiger aangename toegankelijkheid (en zelfs lichte sensualiteit) aan creatieve eigenzinnigheid te koppelen. Doorheen de geschiedenis van beide bands hield Hersh bovendien voldoende energie over om een niet rockend alter ego te ontwikkelen. Op haar eentje trekt ze al zo'n zes platen lang een intiem en erg gevoelig schuifje open. Met behulp van piano, akoestische gitaar en strijkers legt 'Learn to Sing Like a Star' op een mooie manier haar ziel bloot. Hoewel weer duidelijk geworsteld wordt met twijfels en onbegrip, zorgt een erg grote muzikale toegankelijkheid en lichte gezapigheid voor een mooi en overtuigend plaatje.

Kristin Hersh roert al zo'n dik decennium lang in een eigen grijsgrauw wereldje dat door haar schorre en broze stem vorm krijgt en door klassiek gestoelde instrumenten geromantiseerd wordt. Geen liefde zonder leed, geen schoonheid zonder lelijkheid, zo blijkt, hoewel het moeilijk is om dit laatste te beweren van een cd die haast vol staat met muzikale pareltjes. 'Learn to Sing Like a Star' wisselt energieke songs af met broze ballades en dromerige, instrumentale sfeermomenten. Vooral krachtigere stukjes als het grommende 'Winter' of opener 'In Shock' dat met viool, cello en stevige slaggitaar alle registers opentrekt, geven blijk van een hoge dosis energie en levendigheid. Op de strijkers en de partijen van Throwing Muses drummer David Narcizo na, zijn ook alle instrumenten door Hersh zelf ingespeeld. Zo houdt de brunette vaste hand op nummers als 'Piano 2', dat een erg apart en smakelijk ritme ontwikkelt door samenwerking van cello, gitaar en galopperende drums en sterk aan werk van Suzanne Vega doet denken. Ook op meer intieme momenten houdt Kristin Hersh zowel een hoge spannings- als ontspanningsfactor aan. Het tikkende, half gesproken 'Under the Gun' besluipt op geniepige manier de luisteraar om plots met rockende gitaar en stevige samenzang binnen te stormen. Zo gaat dit plaatje er, met de nodige interessante passages, als zoete koek in. Verwonderlijk genoeg heeft Hersh hier geen nood aan meezingers. Mooie composities, vlotte songs en sterke melodieën maken deze cd tot een staaltje fijne muziekkunst.

'Learn to Sing Like a Star' voelt echt aan als een plaat die Kristin Hersh nog had moeten maken vooraleer orkaan Katharina haar in een financiële put stortte. De wraak van de natuurgoden aan een sterveling die haar band 50 Foot Wave doopt twee maand voordat een allesverwoestende tsunami Azië overspoelt, bleek groot. Gelukkig is van dit onheil nog weinig te merken op deze mooie en vlotte plaat die een fijne samensmelting van folk, klassiek en gedreven singer/songwriterschap in een blits popjasje steekt.

Meer over Kristin Hersh


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.