De Ierse volkszanger Luka Bloom is na twintig jaar uitgegroeid tot een populair internationaal troubadour. De oeroude combinatie van man en akoestische gitaar wordt door de doodgewoon ogende liedjesschrijver immers geniaal omgezet in de formule: 'eenvoud siert' (hoewel zijn virtuoos spel haast niet te evenaren is). Het vergde voor Luka dan ook enige uitdaging wanneer rechterhand en Frames gitarist David Odlum plots het plan poneerde om de nieuwe plaat eens niet in de eigen huiskamer op te nemen, maar in een grote studio met getalenteerde medemuzikanten. Een tevreden zanger blikt nu terug op een langspeler die afwisselender en rijker klinkt dan zijn elf voorgangers, zonder aan het intieme karakter van Blooms muziek te knagen.

Aanvankelijk is het toch eventjes schrikken bij het weinig verhullende '11 Songs'. De Ier heeft vanzelfsprekend toch een stuk van zijn intieme folkidentiteit moeten prijsgeven in dit nieuwe kader. Deze plaat lijkt op het eerste gezicht wat over en weer te zwalpen zonder enige vorm van verhaallijn. Dat instrumenten als Spaanse gitaar, strijkers of zelfs een koor hier opduiken, hoeft niet af te schrikken omdat ook hier een heerlijk sfeerkader overeind blijft staan. Toch lijkt '11 Songs' wat te worstelen met zijn rijkdom. Nummers als 'When Your Love Comes' die ouder werk eer aandoen, krijgen aangename hulp van piano, maar moeten leren leven naast een uitbundige, samen gezongen bluessong als 'Fire', die met zijn metalen gitaarklanken een totaal andere kleur heeft. Als begenadigd schrijver weet Bloom elk van de elf liedjes op dit album te laten sprankelen, maar een te divers karakter en klankbeeld geeft het valse gevoel als zou het hier om een verzamelaar of een lange termijnproject gaan. Gelukkig krijgt de kenmerkende muziek hier heerlijk wat zuurstof geïnjecteerd. Het country-achtige 'Eastbound Train' geniet van de ondersteuning van schuifelend drumwerk, subtiel banjospel en een heus vrouwelijk achtergrondkoor en het solerend, hoog gitaartje in het hemelsmooie wiegenlied 'Everyman' biedt pure emotie, ook al lijkt het nummer in een schoenendoos te zijn opgenomen. In de majestueuze afsluiter komt alles zelfs mooi samen: piano, strijkers, koor en de grandioze slogan: "Don't be afraid of the light that shines in you".

Opnieuw weet Luka Bloom te betoveren. Deze cd roert als vanouds het gemoed, maar zet tegelijkertijd de stap naar een nieuwe muzikale horizont. Hoewel duidelijk nog wat moet gewerkt worden aan een rode draad en feitelijke afbakening, is hiermee wel nog een erg lange Luka Bloom-toekomst verzekerd.

Meer over Luka Bloom


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.