Wat klinken zo toch 'oh so very British', als lag België ergens tussen Liverpool en Londen. De muziek van Mint heeft alles dat naar de overkant van het kanaal verwijst: het mooie Engels van zanger Erwin Marcisz, de duidelijke melodielijnen, glasheldere akkoordenschema's en zelfs de arrangementen. Daarbij verwijzen de klassieke songstructuren wel meer naar de gemiddelde Britpopband dan naar Beatlesexperimenten. Hetzelfde kan gezegd worden van nummers waarin de refreinen bevolkt worden met een drammerig gitaargeluid of wanneer de stevigere gitaren het gezelschap krijgen van synthesizerstrijkers. Wanneer echter voor akoestische gitaren gekozen wordt, krijgen kleurtjes uit keyboards en samples meer kans om te schitteren en zetten de songs een sympathiek Beatlesmasker op. Zo lijken de herhaalde beginakkoorden van 'Summer' wel weggelopen uit 'Lucy in the Sky with Diamonds'. De klavecimbelachtige klank uit het refrein en de gezellige, meerstemmige zang vervolledigen het prentje.
Door al deze verwijzingen naar grote broers ontbreekt het de groep op deze cd wel enigszins aan een eigen gezicht. Mints muziek bestaat vrijwel uitsluitend uit clichés, maar wie er van overtuigd is dat pop per definitie een spel van deze clichés is, zal Mint als dik in orde kunnen bestempelen. Wat de muziek bovendien zo aanstekelijk maakt, is het catchy en pretentieloze dat er van af straalt, zoals bij de speelgoedpiano en het 'papapapa'-gezongen interludium uit 'A Shiny Metal Dream' of bij het naïeve gitaargetokkel van 'Into the Terraplane'. Ongegeneerde romantiek van gebroken harten mag dan weer in het verdacht bekend, maar daarom niet minder mooi klinkende 'It's Never Gonna Be'. De songs zijn zelden sterk gelaagd, wat op sommige momenten verkeerd kan uitpakken.. In de titeltrack of in 'Arizona' is muzikaal echt te weinig te doen, waardoor de clichés extra opvallen en zo storend gaan werken.
'Echoes from the Engine Room' is geen cd om van wakker te liggen, noch een toonbeeld van muzikale inventiviteit. Als stijloefening Britpop is het geheel echter wel geslaagd en wie gaat voor muzikale klaarheid, duidelijkheid en ongegeneerde genietbaarheid zal bij Mint niet teleurgesteld zijn.

Meer over Mint


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.