Vlaanderen rockt. Het nieuwe jaar is nog maar net begonnen of tal van nieuwe, goede poprock platen dringen zich op. Vandaar de nood aan degelijke promotie en ondersteuning: iets wat het vijftal Mint met hun tweede plaat zeker in de schoenen geschoven kreeg. Voor de officiële voorstelling van 'Magnetism' mochten deze prille Limburgers het Koning Bouwdewijnstadion benutten (of toch een deel ervan) en steunen op inbreng van producer John Morand (Sparklehorse), waarvoor de heren een tripje naar Richmond (USA) ondernamen. Gelukkig staat deze grootheidswaan in contrast met het gevoelige, vlotte karakter van hun liedjes.

De muzikale formule die Mint gebruikt is al even eenvoudig als hun naam: meerstemmige gitaarpop met vlotte ritmen en aangrijpende melodielijnen. Een rechttoe rechtaan karakter zonder al te veel weerhaakjes of nodeloze diepgang zorgt voor een erg hitgevoelige en radiovriendelijke uitstraling. Namen als Fountains of Wayne, Posies of REM liggen dus al snel op de tong. Koppel dat aan de verdienste van meest leuke songtitel in jaren ('Your Shopping Lists Are Poetry') en het leidt geen twijfel dat deze band goed bezig is.

Na een korte, ruisende toespraak in de megafoon laat zanger Erwin Marcisz zijn zacht zalvende stem door heerlijke akoestische gitaardeuntjes leiden. Op gebied van zomerse, zorgeloze pop kan 'Ah, You Left Me' alvast tellen. Digitale strijkers, mee wiegende backing vocals en sfeervolle keypartijtjes lopen allemaal netjes in de rij. Enige uitsparing ligt in het feit dat soms de rockgitaar de overhand neemt ('Everything is Wrong') en soms de akoestische singer / songwriter uitstraling overheerst. Toch blijft 'Magnetism' geen elf liedjes lang beklijven. Of dat nu te wijten is aan een té doordeweeks aanbod potentiële popsingles, een tekort aan echte muzikale emotie of de nogal oppervlakkig blijvende stem van Marcisz is niet geheel duidelijk, maar stilaan wordt meer en meer duidelijk dat Mint uit een té beperkt vaatje tapt. Het akoestische intermezzo 'Traffic Light' of de heerlijk lang uitgesponnen gitaarpartijen van 'The Winter of 1985' ten spijt, blijft deze cd teren op zalvende melodietjes en voorspelbare liedjes. Daardoor houdt ze de initiële spanning, mede dankzij een gebrek aan refreinen die echt blijven hangen, niet aan. Op podium meer duidelijke accenten leggen en zorgen voor intense piekmomenten is de boodschap.

'Magnetism' is een erg leuke plaat van een groep die zeker de goede weg op aan het gaan is. Tegelijkertijd is 'Magnetism' een plaat die geheel niets nieuws te bieden heeft en evengoed al tien jaar geleden op de markt had kunnen verschijnen. Dat neemt niet weg dat deze cd zich uitstekend leent om enkele singles uit te putten, commercieel te benutten en er voor te zorgen dat Mint uit kan groeien tot "één der Vlaamse groten". Wordt allicht vervolgd.

Meer over Mint


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.